Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) cere romanilor nemultumiti de organizarea alegerilor in diaspora sa mearga in fata ambasadelor si a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o manifestare comuna si pasnica, duminica seara.

"Din cauza lipsei de raspuns a Ministerului Afacerilor Externe in urma nenumaratelor solicitari facute de romanii din diaspora, pentru a reglementa problema votului la al doilea tur al alegerilor prezidentiale, FADERE cere tuturor romanilor care au fost nedreptatiti si nemultumiti de organizarea alegerilor in diaspora sa iasa in fata ambasadelor la o manifestare comuna si pasnica, duminica 9 noiembrie, ora 18.00, ora Romaniei", se arata in comunicatul federatiei, citat de Mediafax.

Romanii din tara sunt indemnati, la randul lor, sa organizeze o manifestatie in fata MAE, la aceeasi ora.

"Cerem inca o data MAE sa nu mai caute scuze si vinovati in alta parte, sa nu mai invinuiasca echipele care au lucrat in sectiile de votare din diaspora si sa nu mai dezvieze incompetenta lor pe teme legate de semnarea declaratiei de vot, nu acolo este problema! Vina este in exclusivitate a Ministerului Afacerilor Externe pentru ca nu au pus suficiente sectii de vot in zonele in care comunitatile de romani sunt foarte mari, iar in alte zone le-au desfiintat, in comparatie cu alegerile din 2009. Cerem pentru diaspora un minim de 1.000 de sectii si dublarea personalului a cabinelor si a stampilelor in sectiile de vot deja existente", se mai arata in comunicat.

Totodata, FADERE solicita Guvernului Romaniei "sa treaca peste aroganta cu care a tratat de fiecare data liderii comunitatilor romanesti si sa ii invite la intalnirea de vineri, 7 noiembrie, pe care MAE a stabilit-o cu ambasadorii din tarile cu comunitati mari de romani".