Guvernul Ponta a aprobat in sedinta din 15 octombrie repartizarea din Fondul de rezerva bugetara a sase milioane lei pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca, potrivit unui act normativ publicat luni, 20 octombrie, in Monitorul Oficial. In 19 octombrie, premierul Ponta, aflat intr-un turneu electoral printre romanii din Diaspora, a participat la slujba de duminica la o biserica ortodoxa romaneasca din Madrid, iar la iesire, a fost abordat de mai multi participanti la slujba cu diverse probleme, in timp ce alte persoane l-au huiduit.

Victor Ponta la Manastirea NiculaFoto: Agerpres

Bani publici pentru biserici

Bani publici pentru biserici

Foto: Hotnews

'Se aproba suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2014 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014, cu suma de 6.000 mii lei, la capitolul 67.01 'Cultura, recreere si religie', titlul 59 'Alte cheltuieli', pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, in vederea sustinerii activitatilor cultelor, conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare', se arata in Hotararea de Guvern (HG) publicata luni, 20 octombrie in Monitorul Oficial.

Potrivit anexei (vezi poza atasata) Catedrala 'Intrarea in Biserica a Maicii Domnului' din Madrid, Spania va primi 2.000.000 lei, Catedrala 'Sfantu Gheorghe' din Barcelona, Spania va primi 1.000.000 lei, Manastirea Lainici, orasul Bumbesti-Jiu din judetul Gorj va primi 2.000.000 lei, iar Catedrala Greco-Catolica din Municipiul Cluj-Napoca va primi 1.000.000 lei.

In HG se mai mentioneaza ca 'Secretariatul General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va controla modul de utlizare, in conformitate cu prevederile legale, a sumei alocate potrivit prezentei hotarari'.

Nu este prima data cand Guvernul aloca bani din fonduri bugetare pentru sprijinirea unor biserici. La sfarsitul lunii august, HotNews.ro a scris va Guvernul Ponta a aprobat o Hotarare prin care se vor aloca 6.000.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj). Aceasta la putin timp dupa participarea in 15 august a prezindentiabilului Victor Ponta la slujba de Sfanta Maria la Manastirea Nicula.