Avocatii romancei care ii acuza de viol pe doi militari americani stationati in nordul Italiei denunta lipsa de cooperare a autoritatilor militare americane, explicand ca au cerut suportarea cheltuielilor medicale, dar nu au primit niciun raspuns din partea oficialilor americani, relateaza Mediafax.

"Am cerut colaborare din partea bazei militare americane, dar, in schimb, am obtinut doar tacere", afirma avocatele romancei, Alessandra Bochi si Masina Varriale, intr-un comunicat citat de site-ul TGcom24.Mediaset.it.

"Niciuna dintre solicitarile noastre nu a fost admisa, nu am primit niciun raspuns. Spre exemplu, am vrea ca armata americana sa suporte cheltuielile pentru analize prenatale specifice pe care clienta noastra insarcinata este nevoita sa le efectueze", au precizat Alessandra Bochi si Masina Varriale.

Ministrul italian al Justitiei, Andrea Orlando, a dat asigurari, vineri, ca cei doi militari americani acuzati de violarea romancei vor fi judecati in Italia. "Cei doi militari americani suspectati de viol vor fi judecati in Italia. Nu vom renunta la jurisdictia italiana", a transmis pe Twitter, vineri, Andrea Orlando, conform Corriere della Sera.

Cei doi militari americani suspectati ca au batut-o si violat-o pe o romanca in varsta de 24 de ani se afla de joi in arest de tip domiciliar in unitatea militara americana Del Din din provincia Vicenza.

Tanara romanca a depus plangere impotriva celor doi militari americani, iar judecatorul de instructie Stefano Furlani a aprobat cererea procurorilor de a-i pune sub acuzare pe cei doi suspecti pentru agresiune si viol in grup. Potrivit Corriere del Veneto, in masina celor doi militari a fost gasita geanta romancei si elemente din lenjeria intima a acesteia.

Cei doi militari americani - Gray Gerelle Lamarcus (in varsta de 22 de ani) si Edil Mc Cough (21 de ani) - sunt stationati la baza militara Del Din, situata in apropierea orasului Vicenza (regiunea Veneto, nordul Italiei). Ei sunt acuzati de lovirea, talharirea si violarea unei romance in varsta de 24 de ani, insarcinata in sase luni, in orasul Vicenza. Agresiunea a avut loc in noaptea de 14 spre 15 iulie 2014. Romanca in varsta de 24 de ani, care s-ar fi prostituat, a fost abordata de cei doi militari americani, a fost urcata intr-o masina, dusa pe un camp, unde a fost batuta, violata si abandonata.

Din cauza agresiunii, romanca, prezentata drept prostituata, risca sa piarda sarcina si este internata intr-un spital din San Bortolo, in apropiere de Vicenza.

Potrivit presei italiene, Statele Unite solicita repatrierea celor doi militari americani pentru a fi judecati de o instanta americana. "In conformitate cu Acordurile privind statutul fortelor straine existent intre Italia si Statele Unite, Washingtonul cere statului-gazda transferul juridictiei in toate cazurile in care este implicat personal militar american", a declarat maiorul american Mike Weisman, purtatorul de cuvant al Brigazii americane 173 din Italia.

Primarul din Vicenza, Achille Variati, i-a cerut ministrului italian al Justitiei, Andrea Orlando, sa intervina pentru a opri extradarea celor doi militari in Statele Unite. "Ii cerem in mod preventiv ministrului Justitiei sa respinga o eventuala renuntare la jurisdictia italiana", a scris primarul din Vicenza, amintind ca unul dintre suspecti, Gray Gerele Lamarcus, este acuzat si de sechestrarea si violarea unei minore italience.

"Exprim satisfactie pentru arestarea celor doi militari americani", a declarat joi primarul din Vicenza, Achille Variati.

Conform Il Giornale di Vicenza, unul dintre cei doi militari a incercat sa se sinucida dupa comiterea agresiunii, fiind internat in prezent.

Mai multi politicieni italieni, inclusiv o eurodeputata, cer ca cei doi militari americani acuzati de violarea unei romance sa fie judecati in Italia, considerand inacceptabila solicitarea americana ca cei doi sa fie transferati in Statele Unite, scrie Corriere della Sera.

"Nu cred ca este admisibila solicitarea armatei americane de a-i judeca in tara lor pe cei doi militari care au violat si batut o femeie insarcinata, mai ales ca unul dintre suspecti a fost anchetat si pentru violarea unei minore", afirma eurodeputata Alessandra Moretti. "Nu se poate intelege argumentatia pentru care un militar acuzat de o infractiune grava ar trebui sa se sustraga justitiei italiene", a adaugat Moretti.

La randul sau, deputata Daniela Sbrollini a adresat o interpelare ministrului italian al Justitiei, Andrea Orlando. "In conformitate cu Tratatul de la Londra din 1951, daca un militar american comite un delict pe teritoriul italian, procesul ar trebui sa aiba loc in Italia, eventual la Vicenza", a precizat Daniela Sbrolini, care a luat legatura si cu ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, precum si cu secretarul de stat pentru Politici Sociale si Oportunitati Egale, Teresa Bellanova. "Avem de-a face cu o agresiune grava impotriva a doua persoane, dat fiind ca tanara este si insarcinata. (...) Avem obligatia de a proteja victima si de a face dreptate", a argumentat deputata.