Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a somat Rusia sa ofere, in termen de o luna, informatii privind garantarea activitatii scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, anunta Mediafax. Totodata, Comitetul de Ministri a cerut Federatiei rusa sa prezinte, pana cel tarziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de actiuni sau un raport de conformare la sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnata pentru incalcarea drepturilor la educatie in regiunea transnistreana.

De asemenea, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si-a exprimat profunda ingrijorare in ceea ce priveste recentele cazuri de intimidare si presiune asupra scolilor cu predare in limba romana din regiune.

La 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru incalcarea dreptului la educatie al unor cetateni din regiunea separatista transnistreana care studiaza in scoli cu predare in grafie latina si a obligat-o sa achite, in termen de trei luni, cate 6.000 de euro celor 170 de reclamanti si 50.000 de euro cheltuieli de judecata.

Dupa aproape un an si jumatate, Rusia nu si-a onorat obligatiile in acest caz. Instanta a condamnat Federatia rusa deoarece a considerat ca a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreana, dar si pentru ca Moscova a sustinut Tiraspolul acordandu-i sprijin militar, economic si financiar.

CEDO a condamnat Federatia rusa dupa opt ani de la depunerea dosarului. In 1994, autoritatile separatiste transnistrene le-au interzis institutiilor de invatamant din regiune sa predea in grafia latina. Opt institutii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numarul elevilor din aceste scoli a scazut de cateva ori in ultimii 20 de ani.