Un grup larg de organizatii, ziare si preoti romani din Statele Unite i-au adresat o scrisoare Vicepresedintelui american Joe Biden, in preziua vizitei in Romania, in care ii solicita sa abordeze cu oficialii romani lupta impotriva coruptiei si intarirea statului de drept in Romania, se arata intr-un comunicat al “Coalitiei romanilor pentru combaterea coruptiei”.

Acestia i-au cerut, de asemenea, Vicepresedintelui Biden sa puna presiune asupra oficialilor romani “sa isi respecte angajamentele pe care le-au luat ca sprijina o justitie independenta in Romania si ca politicienii vor fi tratati egali in fata legii”.

In contextul rolului regional jucat de Romania in urma crizei din Ucraina, liderii si politicienii din Romania “trebuie sa inteleaga ca o justitie independenta, un stat de drept si institutii puternice care sa lupte impotriva coruptiei sunt cruciale pentru stabilitatea Romaniei si in asigurarea unui viitor mai bun cetatenilor sai. Nicio tara nu poate asigura securitate si prosperitate pentru cetatenii sai daca este condusa de politicieni corupti”, au spus romanii din America.

Acestia au spus ca isi doresc ca familiile lor din Romania sa se bucure de aceleasi oportunitati de care se bucura si ei in America, pentru aceasta insa “legea trebuie sa fie aplicata in mod egal pentru toti, cetateni de rand sau politicieni”.

Romanii-americani au adus ca exemplu votul din “martea neagra”, cand coalitia aflata la putere in acea vreme a dorit modificarea codului penal pentru a ingreuna anchetarea politicienilor corupti, precum si faptul ca Parlamentul a respins ridicarea imunitatii mai multor parlamentari acuzati de coruptie.

“Exista o majoritate in Parlament care crede ca politicienii sunt deasupra legii si voteaza in acest fel de fiecare data cand au oportunitatea. Un asemenea comportament este de neacceptat intr-o democratie. Acesti politicieni tradeaza interesul romanilor si risca viitorul tarii”, au spus romanii-americani.

Semnatarii scrisorii au reiterat solicitarea adresata Vicepresedintelui american Joe Biden sa le ceara oficialilor romani sa isi respecta angajamentele ca vor respecta statul de drept, sprijini o justitie independenta si vor continua lupta impotriva coruptiei. “In acest sens, Parlamentul trebuie sa ridice imunitatea oricarui politician incalca legea”, au spus acestia.

Romanii-americani au spus, de asemenea, ca este important ca administratia americana sa isi reitereze sprijinul pentru presa independenta din Romania. “Putinele voci din Romania care sprijina public lupta impotriva coruptiei si statul de drept sunt reduse la tacere de trusturi de presa conduse de oligarhi, care controleaza toata presa mainstream si fluxul de stiri din Romania.”

Semnatarii i-au cerut Vicepresedintelui Biden sa adreseze un mesaj de apreciere si incurajare atat judecatorilor, procurorilor si politistilor care se lupta cu coruptia, cat si putinilor membri din societatea civila si presa care expun cazurile de coruptie. “Toti acestia fac o mare diferenta in lupta impotriva coruptiei, iar fara ei politicienii corupti ar fi de neoprit.”

In alta ordine de idei, romanii-americani i-au multumit lui Joe Biden pentru instalarea scutului anti-racheta in Romania si pentru cresterea prezentei miltare americane in zona, “care ofera o securitate mai mare atat pentru Europa cat si pentru Romania”.

“Va rugam sa transmiteti mesajul nostru de incurajare si respect pentru militarii romani si americani cu care va veti intalni. Deseori ne intalnim aici cu militari americani care au luptat alaturi de militari romani in Irak sau Afganistan si suntem mandri cand auzim despre dedicatia, profesionalismul si actele de curaj ale militarilor romani”, au spus romanii-americani in scrisoarea lor.

In incheierea scrisorii acestia i-au multumit lui Joe Biden pentru ca viziteaza Romania si si-au exprimat “intregul sprijin pentru tot ceea ce administratiile americane, inclusiv Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti, au facut in decursul timpului pentru a intari statul de drept si democratia in Romania”.

Versiunea in limba engleza a scrisorii, unde se strang si semnaturi electronice de sustinere, poate fi gasita la adresa: http://www.petitionbuzz.com/petitions/stopcorruptioninro

"Facem pe aceasta cale un apel la mass-media din Romania sa distribuie acest demers si sa invite romanii sa-l cosemneze electronic. Este important atat pentru Vicepresedintele Biden cat si pentru oficialii romani sa vada ca mesajul anti-coruptie are rezonanta la publicul din Romania. Coruptia afecteaza negativ vietile marii majoritati a romanilor, de aceea este imperativ sa fie tot mai multi romani care spun ca vor eradicarea ei", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Romanian Community Coalition, sau “Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, este o organizatie non-profit infiintata in California pentru a da o voce comunitatii romanesti, si sprijini statul de drept si lupta pentru combaterea coruptiei in Romania.