Nu doar femeile sunt fortate de proxeneti sa se prostitueze in Germania, ci si barbatii. Criminalistii din landul Bavaria au luat urma unui roman in varsta de 37 de ani care isi atragea conationalii cu false promisiuni de locuri de munca, pentru ca de fapt sa ii trimita "la produs" pe strazi si in bordeluri. Politia din Ulm l-a arestat vineri pe suspect pentru "trafic de persoane in scopul exploatarii sexuale, acesta profitand de starea de necesitate in care se aflau victimele", dupa cum relateaza Sueddeutsche.de.

Cel putin cinci victime, intre 20 si 26 de ani, ar fi cazut victime proxenetului in ultimii trei ani, dupa cercetarile de pana acum ale anchetatorilor. "Insa credem ca numarul victimelor este mai mare", a declarat un purtator de cuvant al politiei din Neu-Ulm. Metoda de racolare a acestora era prin publicarea in internet a unor oferte de locuri de munca in gastronomie sau in constructii, in Germania.

Insa odata ajunsi la destinatie, tinerii erau trimisi sa se prostitueze intr-o locuinta din centrul orasului, sau atragandu-si clientii pe strada. In plus, acestia erau siliti sa-si deschida conturi la banci si sa incheie contracte de telefonie mobila, folosite in mod faudulos de proxenet. La solicitarea procuraturii, judecatorul a dispus arestarea preventiva a suspectului.

Cazurile de proxenetism si exploatare sexuala in zona sunt demult in atentia autoritatilor din regiune. Anul trecut, politia din Neu-Ulm a destructurat o retea de proxeneti care racola femei provenind din medii sarace, din tari est-europene, promitandu-le locuri de munca "oneste" si organizandu-le transportul in Bavaria.

In Neu-Ulm, practicarea prostitutiei este reglementata de printr-o dispozitie prohibitiva de cartier, emisa de autoritatile regionale. Prin aceasta se interzice, in mod general, prostitutia stradala, iar politia si organele locale supravegheaza si controleaza regulat respectarea legislatiei in domeniu. Aceste masuri tintesc combaterea proxenetismului, prevenirea abuzurilor si depistarea retelelor infractionale specializate in trafic si exploatare de persoane.

Statistici neoficiale indica peste o jumatate de milion de prostituate care lucreaza in Germania, unde prostitutia a fost dezincriminata in anul 2002. La 1,2 milioane de barbati este evaluata cifra clientilor care beneficiaza zilnic de serviciile acestora, dupa cum relateaza in 2013 pagina online a televiziunii de stat germane ARD. Venitul anual adus de "intreprinderea pe orizontala” este evaluat la peste 14,5 miliarde de euro, comparabil cu cel al unui mare concern industrial.

Castigul mediu pe zi al unei prostituate in Germania este de 150-200 de euro. Din acesti bani, "partea leului” revine insa proxenetilor. Pe langa acestia, castiga si proprietarii de imobile sau locuinte inchiriate "pentru modele”, furnizorii de dessous-uri si accesorii erotice, ca si o intreaga retea de marketing specializata in promovarea ofertei sexuale in mass-media, prin intermediul telefoniei mobile si pe internet.

Legea prostitutiei in Germania a urmarit scoaterea activitatii "muncitoarelor si muncitorilor sexuali” (Sexarbeiter/innen) din ilegalitate, astfel dandu-li-se posibilitatea de a plati impozite si de a incheia asigurari sociale, de sanatate si pensii. Totodata, legea nu mai interzice infiintarea si functionarea bordelurilor. Insa in unele bordeluri, in ultimii ani a aparut oferta "flat-sex”, adica de plata pausala a serviciilor sexuale oferite. In 2011, relatam despre procesul de exploatare sexuala de la Stuttgart, in articolul "De 8,99 euro, o femeie, un carnacior, o bere".

"Ne trateaza ca pe gunoaie”, spune o fosta prostituata romanca, Sorana, care a lucrat intr-un astfel de bordel, denumit generic "Flatrate-Puff”. "Trebuia sa am sex non-stop cu barbatii, fara a manca si dormi regulat. Uneori, noaptea dormeam doar doua-trei ore. Era o presiune groaznica. Nu aveam voie sa refuzam niciun client. Nu pot sa spun in cuvinte. Era rau. Credeam la inceput ca in Romania e mai rau. Insa din contra, in Germania, unde sunt alte conditii, tocmai acolo, ne-au tratat ca pe gunoaie” mai povesteste Sorana postului TV ARD.

Iata insa ca business-ul prostitutiei cu "carne proaspata” din Est nu este practicat doar cu femei. Pe langa recentul caz din Neu-Ulm, si alte anchete ale procuraturii germane arata ca barbati tineri, ademeniti de promisiuni mincinoase de lucru in Germania, pot cadea la fel de usor prada traficantilor, proxenetilor si chiar unor conationali escroci.