Procuratura Generala a R. Moldova a deschis un dosar penal in urma retinerii directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, de catre fortele de securitate din regiunea separatista transnistreana, relateaza Europa Libera in pagina electronica, citeaza Mediafax.

Procuratura de la Chisinau anunta, intr-un comunicat, ca membrii "fortelor neconstitutionale" din regiunea transnistreana risca de la trei pana la sapte ani de inchisoare pentru privare ilegala de libertate.

Demersul instantei din Republica Moldova intervine dupa ce directorul liceului cu predare in limba romana din regiunea transnistreana si alti doi angajati ai institutiei de invatamant au fost retinuti saptamana trecuta pentru mai multe ore cand reveneau de la Chisinau cu salariile profesoriilor, sub acuzatia de "contrabanda cu valuta".

Directorul Liceului Lucian Blaga a fost citat pentru joi de procurorii din regiunea separatista transnistreana, care ar putea decide sanctiuni in acest caz.

Scolile cu predare in limba romana din regiunea transnistreana si in special Liceul "Lucian Blaga" sunt vizate in ultima perioada de presiunile autoritatilor separatiste de la Tiraspol. In luna ianuarie, autoritatile separatiste au blocat conturile institutiei de invatamant, dupa ce liceul a fost perchezitionat in decembrie de angajati ai Procuraturii transnistrene.

Conturile liceului cu predare in limba romana "Lucian Blaga" de la Tiraspol blocate la mijlocul lui ianuarie. La inceputul lui decembrie, liceul a fost perchezitionat de catre angajatii procuraturii transnistrene.

Autoritatile separatiste transnistrene au interzis in 1994 scolilor din regiune sa predea in grafia latina, insa opt institutii nu au dat curs acestei decizii si, in consecinta, au fost supuse mai multor presiuni, care au vizat fie confiscarea sediilor, fie cresterea taxelor pentru chirie.

Presiunile Tiraspolului asupra scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana au fost condamnate saptamana trecuta intr-o rezolutie a Parlamentului European. Documentul adoptat de Legislativul european cere Tiraspolului incetarea presiunilor asupra institutiilor de invatamant cu predare in limba romana din regiune si respectarea pe deplin a dreptului la educatie in limba materna.

In replica, Ministerul rus de Externe a denuntat " dorinta aroganta a eurodeputatilor care au sustinut rezolutia de a trece drept experti intr-o problema atat de delicata si complexa".

In acelasi timp, diplomatia de la Moscova a facut apel la Uniunea Europeana "sa adopte pe viitor o atitudine mai responsabila fata de problemele legate de reglementarea situatiei din Transnistria".