Ministerul rus de Externe a condamnat rezolutia Parlamentului European care denunta presiunile exercitate de regimul de la Tiraspol asupra scolilor cu predare in limba romana, denuntand "aroganta" sustinatorilor initiativei unor "eurodeputati romani", relateaza Mediafax.

"Rezolutia privind dreptul de predare din Transnistria, adoptata de Parlamentul European in cursul sesiunii plenare din 6 februarie, nu a trecut neobservata la Moscova. Suntem uimiti de faptul ca acest proiect de rezolutie, pregatit de eurodeputati romani, a fost votat de mai putin de 10% dintre membrii Parlamentului European", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agentiei RIA Novosti.

Ministerul rus de Externe exprima "regretul" in legatura cu "dorinta aroganta a deputatilor europeni care au sustinut aceasta rezolutie de a pretinde ca sunt experti intr-o problema complexa si delicata".

Moscova invita Uniunea Europeana "sa adopte, pe viitor, o abordare mai responsabila in chestiuni legate de solutionarea situatiei din Transnistria".

Parlamentul European a denuntat, intr-o rezolutie adoptata pe 6 februarie, presiunile administrative din ce in ce mai intense exercitate de autoritatile de la Tiraspol asupra scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, subliniind ca dreptul la educatie este unul "fundamental".

Rezolutia a fost adoptata dupa o serie de masuri ale regimului transnistrean, precum majorarea chiriilor liceelor din Corjova si Roghi, restrictii asupra utilizarii conturilor bancare si retinerea directorului Liceului Lucian Blaga.

In rezolutie, Parlamentul European a invitat Rusia sa aplice in totalitate hotararea Curtii Europene pentru Drepturile Omului privind incalcarea dreptului la educatie in scolile cu predare in limba romana apartinand Republicii Moldova situate in regiunea Transnistria.