Grupul de pe Facebook "Romani in Spania (Rumanos en Espana)", care are peste 12.000 de membri, a anuntat oficial pe data de 16 ianuarie ca se alatura initiativei romanilor din diaspora pentru combaterea coruptiei. "Multi dintre noi am fost nevoiti sa parasim Romania si sa ne cautam o viata mai buna prin alte tari tocmai din cauza coruptiei care sugruma tot in Romania", a spus Liviu Tomina, administratorul grupului.

"Am considerat initiativa romanilor din SUA binevenita pentru ca nu a fost facuta de un politician si vorbeste despre o problema care ne afecteaza pe toti, in consecinta am decis sa ne alaturam lor. Comunitatea noastra se va implica activ si va sustine orice initiativa care are ca scop sau ajuta la combaterea coruptiei din tara", a spus acesta.

"Speram ca prin aceasta sustinere a noastra sa deschidem drumul si altor grupuri de romani sa sustina aceasta initiativa a romanilor simpli care vor sa ia pozitie fata de coruptia din Romania", a concluzionat Liviu Tomina.

Initiativa romanilor pentru combaterea coruptiei a luat fiinta in urma scrisorii inaintate de a un grup de romani-americani Secretarului de Stat John Kerry prin care-i cer sa sprijine lupta pentru eradicarea coruptiei din Romania. Scrisoarea odata transformata in petitie a devenit virala si un simbol al nemultumirii populare fata de coruptia din Romania, adunand pana in prezent peste 10.000 de semnaturi.

"Ne bucura ca tot mai multi romani incep sa isi ridice glasul impotriva coruptiei", a spus Pr. Chris Terhes, unul dintre initiatorii scrisorii catre John Kerry.

"Sprijinul larg de care aceasta petitie s-a bucurat, obtinand pana in prezent peste 10.000 de semnaturi de la romani simpli dar loviti direct de flagelul coruptiei, ne incurajeaza sa mergem mai departe cu acest demers", a continuat Pr. Terhes.

"Facem pe aceasta cale un apel la toti administratorii de grupuri de pe Facebook, blogeri sau administratori de site-uri sa se alature acestei initiative a romanilor de combatere a coruptiei", a spus Pr. Terhes. "Este important ca romanii sa fie informati pe toate caile despre demersurile pentru combaterea coruptiei pentru a o putea demasca indiferent in ce forma s-ar practica."

"Initiativa romanilor de combatere a coruptiei este apolitica deoarece coruptia este apolitica pentru ca-i afecteaza pe toti, ca atare toti romanii sunt invitati sa o sustina", a concluzionat Pr. Terhes.

Vorbind despre aceasta initiativa, cativa dintre membrii grupului au spus:

"In tara cand mergi la doctori trebuie sa le duci cadouri sau sa le dai banii, in schimb aici daca incerci asa ceva te baga la inchisoare. E jale cu tara noastra." - Adriana Tirloi

"Jos coruptia! Doresc ca CAS-ul sa aprobe medicamentele de sute de milioane la toti bolnavi de cancer, nu sa se aprobe numai celor cu relatii!" - Ionescu Petronela

"Coruptia este principalul motiv pentru care am plecat din tara, hotarat sa scap din acel infern care afecteaza bunul mers al democratiei. Primaria iti da o casa doar daca dai spaga, la doctori ca sa te trateze trebuie sa le dai bani. Nu mai vorbim de afaceri, daca ai o idee si vrei sa accesezi fonduri europene nu ai nicio sansa pentru ca dosarul tau nu ajunge niciodata, ba este respins pentru ca nu intruneste normele, ba iti cer mii de acte, ascund informatia si asa mai departe." - Nita Doru Gongu

"Cam asta este problema: romanul se complace, unii se prefac ca lupta impotriva coruptiei, altii mai destepti corup, si ceilalti... participa pasiv la acest circ numit ᅡfuga dupa marii coruptiᅡ. Chiar nu putem face nimic? Chiar asa ne-au incalecat de nu mai putem sa ne dam haturile jos? Sau cumva am obosit (adormit) datorita unora care care se prefac ca ii prind pe marii corupti iar pe usa din dos ies fara probleme. ROMANI!, ACUM ORI NICIODATA trebuie sa facem ceva, ca daca nu facem noi nu va face nimeni si ne vom afunda mai rau in negura coruptiei de nu ne mai poate scoate nimeni." - Nemes Viorel Marius

Baronii din toata tara au "permis jaful si au incurajat coruptia". "Acum, cand justitia ii ia la bani marunti, ei se unesc si lovesc din nou justitia disperati ca vor pierde libertatea!" - Nita Doru Gongu

"Am vrut democratie intr-adevar, nu coruptie. Sunt doua lucruri total diferite. Democratia nu cred ca inseamna spaga, furt etc. Cat despre coruptie... as vrea sa revin in tara mea, sa pot munci acolo, sa pot trai acolo, dar datorita politicienilor acest lucru nu cred ca va fi posibil." - Vyo Delyce

"Daca au distrus tara sunt cai prin care sa ii demolam, sa dispara coruptii din ROMANIA! Semnati [aceasta petitie] cei din Romania si din toate tarile unde sunteti romani!"- Bondoc Lili

Marturia unei tinere plecata de 5 ani din tara in Spania

"Sunt romanca si sunt mandra de acest lucru, dar ceea ce se intampla in Romania este deja strigator la cer. Coruptia este principalul motiv pentru care am plecat. Sunt de aproape 5 ani in Spania si nu am fost niciodata in tara in acesti ani. In Romania se aplica proverbul ᅡcorb la corb nu-si scoate ochiiᅡ.

Chiar daca sunt destule persoane care constientizeaza ca ceea ce se intampla nu este normal nu pot denunta, pentru ca ar insemna pierderea unui loc de munca. Eu mi-am pierdut locul de munca in care lucram de mai bine de 4 ani in momentul in care am inceput sa deschid gura pentru a reclama neregulile de la locul de munca.

Probabil am fost printre singurii angajati care au avut curajul sa vorbeasca. In Romania totul se rezolva daca ai pile, cunostinte, relatii si bani pentru a da spaga.

As dori sa mai dau un exemplu. Acum mai bine de 10 ani am fost singura fata din 3 judete (Ialomita, Calarasi si Constanta) care s-a inscris pentru Agentii de Politie de Frontiera. Dupa 6 ani de antrenament si studiile pe care le aveam eram destul de convinsa ca o sa intru fara probleme dar nu a fost asa. Mi-au cerut spaga 5 mii ¬ spunandu-mi verde in fata ca acesta era pretul pentru a avea acel loc de munca dorit de toata lumea. Am ramas destul de dezamagita cand am vazut pe cei care au intrat intr-un final (cu spaga) si nu erau exact aceia care ar fi meritat sa poarte haina statului.

Sper ca nu v-am plictisit cu putinele cuvinte pe care le-am avut de spus. Romania este de mult ᅡtara tuturor posibilitatilorᅡ dar nu in sensul bun al cuvantului si acest lucru ma intristeaza." - Corina Pintrijel