Presedintele francez Francois Hollande a afirmat marti ca Guvernului nu ii este "rusine" de politica sa fata de romi, in timp ce un raport arata ca numarul expulzarilor a atins un nivel record in 2013, scrie Mediafax.

Franta a expulzat in 2013 aproximativ 20.000 de romi din taberele lor, de doua ori mai mult decat in 2012, potrivit unui raport prezentat de Liga pentru Drepturile Omului (LDO) si Centrul european pentru drepturile romilor (ERRC).

"Daca va puneti intrebarea: ne este oare rusine pentru tot ce am facut? Nu", a declarat Hollande in cursul unei conferinte semestriale de presa, respingand o "politica a cifrelor" si afirmand ca totul a fost facut in conformitate cu principiul "respectarii drepturilor".

"Aceasta este o intrebare foarte dificila, deoarece efectiv este vorba de o populatie de origine romana, roma, care vine in Franta, se stabileste aici si cauta un adapost", a afirmat presedintele francez, subliniind totusi ca "nu exista alte reguli decat punerea in aplicare a legii, ceea ce incercam sa facem".

"Am cautat intotdeauna sa respect cele doua principii: cel al ospitalitatii si, in acelasi timp, al respectarii drepturilor", a spus Hollande, adaugand ca acest subiect ar trebui sa fie "tratat la nivel european", iar statele ar trebui sa "coopereze" in acest domeniu.

Potrivit raportului publicat marti, in 2013, autoritatile au desfiintat 165 de tabere din cele 400 inregistrate in Franta, expulzand 19.380 de persoane, fata de 9.404 in 2012, cand au fost desfiintate 97 de tabere, si 8.455 in 2011.

In plus, au avut loc 22 de evacuari in urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane.

Aproximativ 17.000 de romi, in principal originari din Romania sau Bulgaria, traiesc in tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numarul expulzarilor este ridicat, deoarece unele persoane au fost stramutate in mai multe randuri.

"Evacuarile fortate sunt expresia politicii de respingere a romilor", care "a luat amploare" in timpul guvernarii de stanga, spun autorii raportului, adaugand ca "autoritatile doresc un singur lucru: revenirea lor in tarile de origine".

Totusi, potrivit raportului, "aceasta politica nu este justificata, este costisitoare si inutila", deoarece nu-i poate impiedica pe romi sa revina in Franta.

Uneori, familiile se stabilesc din nou intr-o tabara desfiintata, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabara din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a aparat frecvent politica Guvernului de desfiintare a taberelor, motivand ca, in opinia sa, "romii au vocatia sa revina in Romania sau in Bulgaria".

De asemenea, in septembrie el a pus sub semnul intrebarii dorinta romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criza profunda in Guvernul de la Paris.