Libera circulatie a fortei de munca provenite din Romania si Bulgaria nu va intra in vigoare in Elvetia la 1 ianuarie 2014, contrar situatiei din statele membre ale Uniunii Europene, informeaza vineri ziarul local Le Nouvelliste, citat de Agerpres.

Restrictii privind permisul de sedere in Elvetia, care nu este membra a UE, sunt posibile pana in 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activata pana in 2019. Aceste masuri au fost adoptate in 2009 prin vot popular.

Croatia, care a aderat la UE la 1 iulie 2013, va trebui sa astepte intre cinci si sapte ani pentru a beneficia total de libera circulatie cu Elvetia, conform unui proiect al Consiliului Federal supus consultarii in luna august.

Pentru o perioada de cel putin 10 ani, Elvetia va putea restrictiona unilateral imigratia provenita din Croatia. Elvetienii ar putea fi chemati la urne dupa "unda verde" data de Parlament acestui protocol aditional acordului privind libera circulatie cu UE.

Clauza de salvgardare a fost pe de alta parte activata de Consiliul Federal in aprilie 2012 impotriva a opt din cele 10 state care au aderat la UE in 2004. In 2013, ea a fost extinsa pentru un an catre celelalte tari ale UE.