Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale, Lodewijk Asscher, cere Uniunii Europene sa instituie un "cod portocaliu" privind circulatia fortei de munca in spatiul comunitar, avertizand in legatura cu "efectele negative" ale migratiei romanilor si bulgarilor, transmite Mediafax.

"In Olanda, avem un "cod portocaliu" care este emis cand nivelul apelor atinge cote ingrijoratoare. A venit vremea instituirii unui sistem similar de avertizare in legatura cu efectele negative ale circulatiei persoanelor in cadrul UE", a scris Asscher intr-un editorial publicat in ziarul De Volkskrant, conform site-ului EUObserver.

Editorialul este semnat impreuna cu activistul britanic antiimigratie David Goodhart. Potrivit celor doi autori, "efectele negative" ale liberei circulatii a fortei de munca in spatiul comunitar sunt diferentele salariale mari, exploatarea fortei de munca si "inghesuirea" angajatilor in anumite zone.

Lodewijk Asscher si David Goodhart solicita si introducerea unor reglementari mai stricte pentru sanctionarea companiilor care exploateaza forta de munca din noile state membre UE.

Migratia fortei de munca provenind din Romania si Bulgaria a devenit sursa unor polemici ample in Marea Britanie, Olanda si Germania, tari care trebuie sa elimine restrictiile de pe piata muncii incepand din 1 ianuarie 2014.