O adevarata mafie venita din Romania si care foloseste mii de copii pe care ii trimite la cersit afecteaza din ce in ce mai mult orasele Belgiei, relateaza sambata ziarul La Meuse, citat de Agerpres. Potrivit publicatiei belgiene, autoritatile au in vedere un proiect de lege pentru a termina cu aceasta mafie.

Acesti cersetori sunt in general romi care sunt recrutati intr-o vasta retea ce apartine unei adevarate mafii. Cei care cersesc au fost "inchiriati" de la familiile lor din Romania. Ei trebuie sa faca o anumita suma de bani, in caz contrar, familiile lor putand avea de suferit. Chiar si copii mici sunt "dati cu imprumut".

Cei mai multi dintre romii sositi in Belgia nu au locuri de munca, mentioneaza sursa citata. Cersetoria nu este ilegala in Belgia, dar exista totusi o restrictie: exploatarea de fiinte umane, in special de minori, este interzisa. Cu alte cuvinte, este exclusa folosirea unui copil pentru a smulge lacrimi trecatorilor.

Totusi, Curtea de Apel din Bruxelles a achitat, in 2010, o femeie de etnie roma, condamnata in prima instanta pentru exploatarea unui copil prin cersetorie, pe motiv ca era vorba de copilul ei. Altfel spus, in cazul in care este vorba de propriul copil, situatia trebuie apreciata diferit.

Tocmai din acest motiv, senatoarea Christine Defraigne si colegii ei Martine Taelman si Andre Dubus au decis sa depuna la inceputul lunii iulie o propunere legislativa care inaspreste pedepsele pentru exploatarea copiilor in scopul cersetoriei, mentioneaza sursa citata.