"Copila-hoata" a facut furori in Dortmund, Essen si alte orase din vestul Germaniei inseland, furand si batandu-si joc de autoritati. In peste 200 de delicte ar fi fost implicata Elisabeta S., din Romania, fara a putea fi arestata. Fara acte care sa-i dovedeasca varsta adevarata, fata care declara ca are 13 ani n-a putut fi facuta responsabila in fata legii de faptele comise. La doua saptamani dupa implinirea celor 14 ani trecuti in acte de autoritatile germane, hoata minora a comis-o din nou, incercand sa jefuiasca o batrana de 76 de ani, pe cand aceasta ridica bani de la bancomat.

"Acum insa, copilul-hot a ajuns in sfarsit la puscarie!", scrie Bild.de, exprimand parca usurarea cetatenilor din zona Dortmund-Essen, revoltati de repetatele fapte ale micii smechere, careia politia si autoritatile care se ocupa de minori nu i-au putut veni de hac.

"Brusc, am auzit strigatele de ajutor ale doamnei in varsta", a declarat seful filialei de banca din Dortmund, unde a avut loc jaful de la inceputul saptamanii. Cativa clienti ai bancii, care au fost pe faza, le-au inconjurat pe faptase, retinandu-le la fata locului, pana la interventia fortelor de ordine.

Judecatorul de caz le-a trimis pe Elisabeta S. si complicea sa in arest preventiv, deoarece exista riscul pronuntat de fuga si recidiva. Acest lucru a fost posibil deoarece ambele au implinit varsta de 14 ani. Banii furati au fost gasiti in urma perchezitiei din arestul politiei. Un anchetator a declarat: "Elisabeta si-a ascuns bancnotele euro in gauri corporale".

Nu e nicidecum prima data, cand pe hoata o ia politia. In peste 200 de cazuri, copilul infractor a scapat basma curata, avand varsta sub 14 ani. Abia prinsa de politie si dusa ulterior la caminul de copii, Elisabeta S. scapa rapid, dand cu tifla tuturor.

Intr-un video-reportaj de la inceputul lunii iunie, Bild TV documenteaza faptele. Desi suspectata in peste 200 de delicte, la scurt timp de la retinerea ei de catre politie si trimiterea la caminul de copii, Elisabeta S. fuge si o ia de la capat cu furatul. "In ultimele patru zile, a fost prinsa de sase ori", se spune in reportaj. Data fiind insa presupusa ei varsta de 13 ani, nu poate fi pedepsita penal, "autoritatile n-au nici o putere".

Jafurile asupra persoanelor in varsta par sa fie "specialitatea" Elisabetei S., a complicilor ei ocazionali, dar si a multor altor copii si minori de care se folosesc retelele de crima organizata. "Copiii-hoti sunt din ce in ce mai tineri", titreaza DerWesten.de.

Publicatia din Essen relateaza despre hoti de noua si zece ani, unul dintre ei nascut in Romania. Baietii s-au postat langa o femeie de 47 de ani, pe cand aceasta isi introducea codul pin. Apoi, unul dintre baieti si-a acoperit fata cu un ziar si a incercat sa tasteze suma de 500 de euro, in timp ce celalalt o scuipa, incercand sa-i distraga atentia.

Copiii-faptasi sunt adesea prinsi, insa nu pot fi condamnati, ci doar trimisi la Oficiul pentru minori, care este o institutie deschisa. De acolo ei fug si isi reiau furturile, mai ales de la batrani, dar nu numai. Majoritatea acestor delincventi nu au acte de identitate, asa ca varsta le este apreciata in urma unui control medical iar apoi inregistrata de autoritatile germane.

Astfel a putut fi arestata preventiv si Elisabeta S., "hoata in serie" din vestul Germaniei. In urma anchetei, politia spera la mai multe detalii despre familia acesteia, ca si despre eventuala ei implicare in activitati dirijate de retelele de crima organizata. Aceste retele se folosesc de minori si copii, a caror responsabilitate in fata legii e limitata.