Politistii romani trimisi in Anglia sa ajute la combaterea infractiunilor comise de persoane din Romania au devenit subiect de presa in Marea Britanie, jurnalistii locali relatand pe larg despre actiunile in care sunt implicati acestia si despre sprijinul real adus autoritatilor locale, scrie Mediafax.

Potrivit Politiei Romane, in orasul Birmingham au fost "detasati" temporar, saptamana aceasta, patru politisti de la Biroul Autostrazi al Directiei Rutiere, care lucreaza alaturi de agenti din Marea Britanie, Polonia si Lituania.

Cei patru au fost trimisi in Anglia la solicitarea autoritatilor britanice, in cadrul operatiunii numite Trivium.

Politistii efectueaza controale in trafic, asigura schimbul de informatii si acorda asistenta de specialitate in cazurile in care legislatia rutiera este incalcata de cetateni romani, a precizat Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

BBC a realizat un reportaj pe acest subiect, in care a fost prezentat la lucru unul dintre politistii romani, Constantin Hoza, alaturi de un coleg britanic. Cei doi politisti opresc o masina condusa de un roman, iar Hoza este cel care descopera ca soferul nu detine asigurarea necesara. In acest context, jurnalistii de la BBC remarca suportul politistilor veniti din estul Europei, pentru eliminarea barierelor de limba ce ingreuneaza cercetarile in multe cazuri. Uneori, controalele dupa oprirea in trafic dureaza pana la doua ore, in conditiile in care soferii spun ca nu inteleg limba engleza. De asemenea, verificarea documentelor poate dura zile. Cu ofiteri precum Costas (porecla lui Constantin Hoza - n. r.) aici, aceste operatiuni se scurteaza la doar cinci minute, se arata in reportaj.

La randul sau, tabloidul DailyMail a publicat, miercuri seara, un amplu material despre colaborarea politistilor britanici cu cei din Romania, Polonia si Lituania, avand ca tinta infractionalitatea in randul celor veniti dintre aceste tari est-europene.

Autoritatile britanice citate in articol subliniaza ca multi dintre infractori actioneaza in grupari organizate si utilizeaza reteaua rutiera sa se deplaseze dintr-un loc in altul, pentru a evita sa fie depistati si prinsi. De asemenea, este remarcat faptul ca gruparile infractionale reprezinta un real pericol pentru ceilalti participanti la trafic in conditiile in care vehiculele lor, probabil, nu sunt asigurate, iar soferii nu detin permis valabil.

Tot DailyMail precizeaza ca in cadrul operatiunii Trivium sunt implicati patru politisti romani si cate doi din Polonia si Lituania.

Articolul are, pe pagina de internet a publicatiei, mai multe comentarii, unele pozitive, iar altele, mai putin favorabile, cum ar fi "devenisem optimist, pana cand am citit ca operatiunea aceasta dureaza doar patru zile...".

Pe de alta parte, Gandul remarca faptul ca problema imigrantilor de provenienta romana din Marea Britanie si alte tari din Europa occidentala revine in tabloidele engleze, insa fara nimic la zi. Astfel, acelasi DailyMail, unul dintre mai vandute ziare din Europa, a publicat, tot miercuri seara, un fotoreportaj cu romii hoti de buzunare din Paris, care ar fi originari din Romania si Bulgaria. Imaginile dateaza insa din aprilie, aspect pe care jurnalistii englezi nu il mentioneaza, construindu-si articolul cu atentie la gramatica si evitand timpul trecut, pentru a nu dezvalui "reincalzirea" unei stiri, noteaza Gandul.

"Isi urmaresc prada in preajma unora dintre cele mai cunoscute atractii turistice din lume si nu au limita cand vine vorba de intimidat si furat", isi incep englezii articolul. "Aceste imagini tulburatoare, care arata cum opereaza bandele din Romania si Bulgaria in Paris, au fost publicate in prestigioasa revista Paris Match, care a acordat subiectului opt pagini, sub titlul "The Flagrant Crimes of Pickpockets" (original - "Pickpockets. Flagrant delit", in traducere: "Hotii de buzunare. Flagrant delict", n.red.)", continua Daily Mail, dupa care prezinta informatiile din revista franceza, asa cum au fost publicate ele acum trei luni.