Agenţia italiana de stiri ANSA a difuzat ştirea conform căreia viitorul hit al verii ar putea fi o melodie "made in Romania". ANSA vine cu detalii despre ceea ce pare a fi noua tendinţă a sezonului „e vorba de Zalele, cu un video difuzat pe Youtube care i-a înnebunit deja pe fani”. Adica o manea cantata de Claudia si Asu, imbunatatita putin in varianta spaniola.

Secventa din videoclipul manelei ZaleleFoto: YouTube

Iată cum este descris genul muzical de jurnaliştii de la ANSA: „Genul muzical e Manele de origine ţigănească şi din acest motiv a fost contaminată de multe stiluri muzicale latino şi asiatice. Manele e o sursă muzicală bogată, de sărbătoare şi foarte atractivă din punct de vedere comercial”. ANSA adauga si două cuvinte şi despre solişti: „Claudia şi Asu sunt cei doi interpreţi şi autori”.

Potrivit agenţiei de presă din Peninsulă „noul video şi noua versiune au un potenţial internaţional. Melodia e disponibilă şi în două versiuni dance remixate”.

Pe site-ul ANSA poate fi accesat un link Youtube unde se poate urmări videoclipul „Zalele”, interpretat în limba spaniolă. În două săptămâni, clipul a încasat aproape 900 de like-uri, iar cele mai multe comentarii pozitive sunt postate de italieni.

Pe scurt, protagonista videoclipului este obligată de mama ei să se căsătorească cu un bărbat urât, dar, până la urmă, reuşeşte să fugă din faţa altarului. Alte persoane aflate în situaţii mai mult sau mai puţin nefericite îşi recapătă instantaneu pofta de viaţă după ce ascultă melodia şi pornesc, în alai, pe străzi, fredonând „Zalele” împreună cu solista.

Melodia, complet necunoscută până la sfârşitul lunii mai, a ajuns în atenţia publicului italian după ce postul de radio “105” a difuzat-o în cadrul unei populare şi ironice emisiuni de dimineaţă, “Tutto esaurito”. Pe acelaşi post de radio se transmite şi emisiunea “Lo Zoo di 105”, care a fost atenţionată pentru intoleranta de către Biroul Antidiscriminare Rasială din Peninsulă pentru melodia “Fac un măcel”.

“Am găsit hitul verii! Iată la ce ajută prietenia cu băieţii români, atunci când trebuie să găseşti o melodie!” anunţau realizatorii emisiunii, pe pagina de Facebook.

La scurt timp după ce autorii de la “Tutto esaurito” au difuzat linkul melodiei pe Youtube, accesările au crescut de la o zi la alta. În acelaşi ritm s-au multiplicat şi comentariile: “Am ascultat melodia dimineaţa la radio, e super, îmi încep ziua cu bine”. Părerile sunt însă împărţite şi unii comentatori se întreabă dacă tot succesul melodiei nu e datorat popularităţii realizatorilor emisiunii radiofonice.

Italienilor le plac manelele? A ghicit ANSA gusturile urmaşilor lui Verdi în materie muzicală pentru apropiatul sezon estival din Peninsulă? L-am întrebat pe Leonardo Miliacca, organizator de spectacole în Peninsule şi manager muzical calificat.

“Am ascultat melodia şi mi se pare că are tot ceea ce îi trebuie pentru a deveni un bun succes pop. Nu cred însă că va deveni hitul verii, cum a fost acum câţiva ani Dragostea din tei. Nu din cauza melodiei propriu zise. Cele mai importante case de discuri şi-au pierdut din forţa raportat la internet şi nu mai reuşesc să promoveze o melodie în acelasi ritm ca acum patru, cinci ani”, a declarat pentru Hotnews.ro Leonardo Miliacca.

“E vorba de o inversiune de tendinţă. Cei care decretează cu adevărat succesul unei melodii, în ziua de azi, adică adevăraţii judecători, sunt utilizatorii de internet, care decid sau nu să promoveze un cântec pe propriile canale sociale. Casele de producţie nu fac decât să urmeze tendinţele. Altfel spus, hitul verii – dacă va fi exista – va fi melodia care va ajunge la sute de mii de vizitatori în scurt timp”.

Despre manele, Miliacca precizează: “Am organizat acum ceva timp două concerte pentru comunităţile de români din Italia şi Franţa. Romanii contactati nu mi-au recomandat să ascult manele, deşi îmi dau seama că e un gen muzical care atrage sute de fani la spectacole”.

Nu ar fi o noutate cu manele de succes in anumite cercuri de italieni: de mai bine de un an, multe italience din Pisa au devenit adeptele unei noi forme de dans sportiv: „Manele fitness”, stil inventat şi predat de o româncă, Mihaela Vlad.

Noua modă este promovată şi într-un clip publicitar: „Blestemat să fie ceasul atunci când te-am întâlnit”- se aude în difuzor, în timp ce un grup de tinere înfocate învaţă să dea din buric.

Varianta originala, in limba romana, suna ca o manea "clasica":

Varianta propusa de ANSA, in limba spaniola, are multe gaguri care dau o cu totul alta fata melodiei: