Tabloidul britanic The Sunpublica o "investigatie" potrivit careia britanicii risca sa fie exterminati din cauza unui bacil de tuberculoza "super letal" pe care il vor aduce romanii in Marea Britane din momentul in care li se vor "deschide portile" la inceputul lui 2014. Un expert citat in articol estimeaza chiar ca un roman infectat si sarac va imbolnavi, numai stand pe scaun in metrou, intre 10 si 15 persoane pe an.

The Sun vs. romanii cu tuberculozaFoto: captura ecran

Mai mult, The Sun povesteste ca a vizitat in Romania cea mai avansata clinica pentru pacientii cu tuberculoza, Institutul Marius Nasta, atasand o fotografie cu cladirea si comentariu "avansata" sub aceasta.

De altfel, printre fotografiile folosite in editia online, The Sun ataseaza si una alb-negru de la inceputul secolului 20, cu pacienti copii tratati "cu odihna si aer curat", precum si una cu bacilul TBC la microscop.

Fragmente din articol:

  • "Saracia si sistemul sanitar precar au facut din Romania capitala tuberculozei in Europa, boala omorand sute de oameni in fiecare an. Expertii se tem ca imigrantii saracu infectati vor aduce virusul contagios fara sa isi dea seama in Marea Britanie cand vor veni anul viitor sa caute de munca.
  • Expertul in TBC Jonathan Stillo, care conduce cercetarea in acest domeniu, avertizeaza: 'Este un dezastru pe cale sa se declanseze. Cand un individ sta jos in metrou, este deja prea tarziu. Estimarea este ca va infecta intre 10 si 15 persoane pe an'.
  • In Romania exista circa 30-35.000 de bolnavi de TBC si aproximativ 1.000 de cazuri de tuberculoza rezistenta la unele medicamente sunt diagnosticate in fiecare an.
  • Prin comparatie, in Marea Britanie erau doar 58 de astfel de cazuri in 2009 si 81 in 2011.
  • Saptamana aceasta, publicatia medicala The Lancet a avertizat ca o crestere a numarului de cazuri de TBC care nu raspunde la tratamentele obisnuite ar putea duce la emergenta unui tip de TBC netratabil, iar imigrantii din Europa de Est reprezinta o 'foarte reala' amenintare."

Autorul, Brian Flynn, care semneaza din Bucuresti articolul, povesteste si experienta sa in vizita la Institutul "Marius Nasta", cu multa obiectivitate, unde vorbeste cu medici si pacienti: "In spatele usilor instutului se afla morti care umbla alaturi de pacienti mai norocosi. Dr Cristina Popa imi explica: 'Nu este precum spitalele din Marea Britanie, din nefericire, dar este tot ce avem mai bun'.

Ce mai spune expertul Jonathan Stillo:

  • "Avem 1.000-1.500 in Romania cu tulpina de virus care este rezistenta la tratament. Multi nu sunt diagnosticati. Este un risc pentru Marea Britanie.
  • Munca in constructii, in agricultura etc sunt slujbele pe care le au. Este si mai dificil daca traiesc sau lucreaza in locuri aglomerate. Acesti oameni nu se fac bine. Trec granite, se misca. Este o problema periculoasa. Medicii din UK trebuie sa inceapa ca aiba grija pentru ca vine inspre noi."

Autorul aminteste ca problema a ajuns in alte tari europene. Olandezii spun ca jumatate din pacientii care sufera de TBC rezistenta la tratament sunt din Romania, numarul acestora creste in Italia.

Articolul din The Sun, ziar care s-a aflat in pima linie in campania de diabolizare a imigrantilor romani, rateaza raspunsul la cateva intrebari esentiale:

De ce Printul Charles si apropiatii sai, care au proprietati in Romania si care viziteaza des aceasta tara, nu s-au imbolnavit pana acum?

De ce romanii care se afla deja in Marea Britanie nu i-au imbolnavit pe britanicii cu care au intrat in contact?

Cum de jucatorii si suporterii echipei Chelsea nu s-au imbolnavit pe capete in urma meciului Chelsea - Steaua?

Cum de nu a fost etxterminata populatia Spaniei si Italiei (tari cu o prezenta masiva a emigrantilor romani)?

Potrivit directorului News International, Mike Darcey, 2,4 milioane de britanici cumpara zilnic editia tiparita a ziarului.Zilnic, editia online a tabloidului inregistreaza 1,5 milioane de vizitatori unici.