Sebastian, în vârstă de cinci ani, se zbate între viaţă şi moarte pe patul unui spital din Sicilia. Are şanse minime de supravieţuire, doctorii vor decide azi dacă îl vor deconecta de la aparate. El si cei doi frati ai lui au fost internati pe 8 martie dupa ce au fost otraviti. Initial, presa italiana a vorbit ca cei trei ar fi baut vin cu metanol. Gazeta Romaneasca scrie insa, bazindu-se pe marturiile parintilor si a unui vecin, ca un necunoscut a lasat in fata casei unde locuia familia de romani o plasa cu dulciuri din care copiii au mincat, crezind ca sint cadouri de la nasul lor.

Ce scrie Gazeta Romaneasca:

"Părinţii lui Sebastian şi-au dat deja acordul pentru donarea organelor, dar se pare că doar inima a scăpat neotrăvită.

Monica Tache este mama celor trei copii otrăviţi la Naro, provincia Agrigento. Monica lucrează împreună cu soţul ei de peste cinci ani în Sicilia, mai întâi la Ispica (Ragusa), apoi la Naro în agricultură.

În urmă cu 10 luni şi-au adus cei trei copii de la Podu Iloaie, Iaşi: Sebastian Costel - cel mai mic, în vârstă de cinci ani, aflat acum între viaţă şi moarte în terapie intensivă la un spital din Messina, Daniel Ionuţ şi Alexandru Cătălin. Doreau pentru ei un viitor mai bun şi cel mai important, să crească în familie.

În dimineaţa zilei de 8 martie, doamna Monica se simţea rău, avea o puternică durere de cap şi era încă în pat în jurul orei zece, când a apărut pe neaşteptate naşul de cununie. Soţul Monicăi întindea rufe pe sârmă. Cei trei copiii se jucau. Naşul de cununie a fost poftit în casă şi acesta a pus o sacoşă pe masa din sufragerie.

În timp ce Monica prepara o cafea şi stătea de vorbă cu naşul său şi acesta spunea că ia medicamente şi refuză orice aperitiv, copilului Sebastian i s-a făcut rău."Mă doare burta" atât a apucat să spună. Între timp, Monica îl ia în braţe şi îşi dă seama că a mâncat bomboane din plasa de pe masă pe care îşi imagina că a adus-o naşul de 8 martie cadou.

"Naşul mi-a spus imediat că a găsit-o pe clanţa uşii şi şi-a imaginat că am uitat-o în faţa uşii când am făcut cumpărături. Copilul a început să facă spume la gură şi corpul să-i devină rigid, mai ales mâinile. I-am spus: îmi omori copiii?...

Am chemat imediat ambulanţa, dar cum timpul trecea am cerut ajutorul unui vecin şi l-am dus cu maşina la spital, era deja în comă. Ceilalţi au început să se vaite de aceleaşi simtome. Le-am dat lapte... Cel mijlociu a intrat în comă cum a ajuns la spital. Vă daţi seama în ce situaţie eram...

Medicii au chemat imediat carabinierii care s-au deplasat imediat la locuinţa noastră pentru a lua "plasa de cumpărături". Aceasta conţinea o cutie de bomboane, o sticlă de vin şi trei portocale. Niciodată n-am primit cadouri aşa, atârnate pe clanţa uşii".

După o zi doamna Monica a aflat de la carabinieri că bomboanele şi vinul ar conţine o substanţă foarte toxică, posibil utilizată ca insecticid în agricultură. În ziare s-a scris de metanol. În portocale încă nu ştiu ce era, se aşteaptă analizele de laborator.

"Nu ştiu cine ar fi putut face aşa ceva. Nu ne-am certat cu nimeni, nu avem duşmani, nu am avut niciodată nimic cu nimeni. Sper doar într-un miracol, să-mi fie salvaţi copiii. Această plasă a fost văzută şi de un alt vecin român care a coborât de dimineaţă scările plecând la lucru şi s-a gândit că e un cadou de 8 martie, dar acest lucru l-am auzit la spital. Lumea vorbeşte multe.

"Sticla de vin a rămas nedesfăcută, carabinierii au descoperit că fusese cumpărată de la un supermarket din Naro în 27 ianuarie, dar îi fusese schimbat dopul. Copiii n-au atins sticla, doar din bomboane au mâncat. Bomboanele fuseseră desfăcute uşor şi li se pusese apoi o mică bandă de scoci, aşa mi-au spus carabinierii.

Cel mic a mâncat mai multe şi astăzi medicii, după un set de analize vor decide dacă îl vor deconecta de la aparate fiindcă nu se mai poate face nimic.

Părintele ortodox Pavel Matyas de la Canicatti ne-a declarat: "Este o familie serioasă, la locul ei, copiii sunt îngrijiţi bine. Îi cunosc de la Naro unde merg să slujesc. Cine a lăsat acea sacoşă merită pedepsit. Copilul internat la Canicatti se simte mai bine."

Părintele Pavel spune că este o familie muncitoare şi copii erau foarte bine îngrijiţi"

Citeste tot articolul pe site-ul Gazeta Romaneasca