Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat duminica, la postul britanic Sky News, ca romanii care merg in Regatul Unit ar trebui sa se bucure, incepand din ianuarie 2014, de aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni europeni, la fel ca drepturile de care beneficiaza cetatenii britanici in tarile UE, potrivit Mediafax.

Titus Corlatean la Sky NewsFoto: Captura YouTube

Corlatean a fost intrebat despre discutiile din Marea Britanie referitoare la restrictionarea accesului pentru romani si bulgari la unele beneficii sociale, cum ar fi sistemul national de asigurari de sanatate si care a fost pozitia pe care a transmis-o oficialilor de la Londra cu privire la acest subiect: "Pozitia noastra a fost clara. Nu este doar o pozitie a Romaniei, ci este o pozitie europeana. Pentru acei cetateni europeni care respecta regulile, directiva europeana, regulile europene si nationale, cred ca nu trebuie luate in calcul numai obligatii, ci si drepturi. Cred ca acesta este tratamentul corect, care este de altfel aplicabil si cetatenilor britanici din toate statele membre UE. Cred ca tot ceea ce functioneaza pentru britanici trebuie sa functioneze si pentru ceilalti europeni, incluzand si romanii".

De asemenea, intrebat daca are in vedere actiuni legale daca aceste drepturi le vor fi negate romanilor in Marea Britanie, Corlatean a aratat ca a primit asigurari de la oficialii britanici ca vor aplica Directiv 38 in domeniu si ca nu crede ca daca legislatia europeana va fi respectata e nevoie de o discutie privind sanctiuni legale.

Totodata, el a subliniat ca romanii nu trebuie considerati imigranti in Marea Britanie, deoarece sunt cetateni europeni: "Noi nu vorbim despre romani ca imigranti, noi suntem cetateni europeni. Noi suntem cetateni europeni, asadar avem drepturile noastre legitime in conformitate cu Tratatele UE", a spus Corlatean, care a insistat ca a primit asigurari din partea Guvernului britanic ca restrictiile de munca vor fi ridicate incepand cu 1 ianuarie 2014.

El a amintit ca romanii din Marea Britanie au contribuit la constructia facilitatilor sportive pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 si ca majoritatea sunt bine integrati in societatea britanica, platindu-si contributiile si taxele.

Intrebat daca dezbaterea din Marea Britanie nu are si elemente rasiste avand in vedere citarea cifrelor despre rata criminalitatii a romanilor din aceasta tara, Corlatean a mentionat ca nu e de acceptat transferarea responsabilitatii pentru infractiunile unora dintre cetatenii romani catre intreaga comunitate.

Ministrul roman a adaugat si ca cea mai mare parte a acestor infractiuni nu sunt in categoria celor grave. "Aceia care au facut infractiuni trebuie sa fie pedepsiti, dar eu nu fac greseala, de exemplu, de a-i asimila pe huliganii din fotbalul britanic cu toti britanicii, ar fi absurd", a mai spus Titus Corlatean.

  • Ministrul britanic de Externe: Turismul pentu ajutoare sociale trebuie sa inceteze

"Turismul pentu ajutoare sociale" trebuie sa inceteze inaintea ridicarii restrictiilor de pe piata muncii pentru romani si bulgari, a declarat duminica ministrul britanic de Externe William Hague pentru BBC News Online.

Hague a declarat ca imigrantii nu trebuie atrasi in Marea Britanie doar de faptul ca beneficiile sociale sunt accesibile. El a afirmat ca ministrii vor eliminarea "stimulentelor artificiale, vicioase". Ministrul a recunoscut ca nu exista o cifra "magica", secreta, care sa arate cati romani si bulgari s-ar putea muta in Marea Britanie dupa expirarea restrictiilor de pe piata muncii, in 2014: "Nu cred ca cineva poate oferi o previziune corecta, deoarece un principiu fundamental al Uniunii Europene este libertatea de miscare a persoanelor, iar britanii profita enorm de aceasta", a spus el.

"Prin urmare, da, avem acest lucru, dar trebuie sa fim atenti ca turismul pentru ajutoare sociale sa se incheie", a adaugat ministrul. "Acesta trebuie contracarat astfel incat oamenii sa nu vina in tara noastra, sau in orice alta tara, doar pentru ca sunt atrasi de ajutoare sociale". Hague sustine ca diaspora romana si bulgara arata ca cetatenii acestor doua tari aleg alte state decat Marea Britanie pentru a emigra, ceea ce ofera "o oarecare asigurare".

Ministrul britanic sustine ca Guvernul lucreaza deja pentru a reduce imigratia in Marea Britanie si intentioneaza sa elimine lucrurile care ar putea "atrage" imigrantii. "Este important sa nu existe stimulente artificiale, vicioase pentru ca oamenii sa vina in Marea Britanie", a explicat el.

Si premierul David Cameron a declarat, marti, ca intentioneaza sa blocheze accesul la ajutoare si locuinte sociale pentru imigrantii nou-veniti care nu au contribuit la sistemul de asigurari sociale. Aceasta masura, care este asteptata sa scuteasca contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas intr-o serie vasta de reglementari menite sa limiteze accesul imediat al imigrantilor la serviciile publice si ajutoare sociale, relateaza cotidianul Daily Express in pagina electronica. "Suntem o tara corecta si o tara primitoare, dar nu una permisiva", a declarat Cameron. "Sa ne asiguram ca tara noastra este cea mai dura in loc de cea mai permisiva".

Acesta le-a cerut de asemenea ministrilor sa "gandeasca ca niste conservatori" si sa gaseasca noi idei pentru a limita accesul imigrantilor la NHS (National Health System), locuinte sociale si alte tipuri de ajutoare sociale.

Promitand noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migratia masiva din Bulgaria si Romania, cand restrictiile de circulatie vor fi eliminate la sfarsitul anului, acesta a declarat: "Cred ca cel mai important este sa ne asiguram ca, desi avem libera circulatie, nu suntem un stat permisiv". "De aceea parcurgem in detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurari de sanatate si cel imobiliar", a mai spus Cameron.

Peste 250.000 de romani si bulgari au ajuns in Marea Britanie in ultimii cinci ani, inainte de deschiderea totala a pietei muncii pentru ei, iar 175.000 au primit numere de asigurare nationala, relateaza Daily Mail, in editia electronica

Statisticile publicate de Ministerul britanic de Interne saptamana trecuta arata ca in perioada 2007-2012, au fost aprobate in total 262.929 de dosare de munca sau stabilire in Marea Britanie pentru romani si bulgari. Doar in 2012 au fost emise 14.583 de permise pentru liber-profesionisti si 20.842 pentru culegatori de fructe. Unele dintre aceste permise emise in ultimii cinci ani au mers catre aceiasi imigranti, care se intorc pentru a lucra pe camp sau in fabrici.

Datele separate publicate de Ministerul Muncii si Pensiilor arata ca volumul numerelor de asigurare nationala (National Insurance Numbers) emise pentru romani si bulgari este in crestere. In perioada 2007-2011, au fost emise 176.040 astfel de numere pentru lucratorii din cele doua tari, cu un record de 40.260 in 2011.

In aceeasi perioada de patru ani, 945 de bulgari si romani au fost expulzati din Marea Britanie, 139 au fost opriti la granite si 64 au plecat voluntar. Saptamana trecuta s-a dezvaluit ca 27.725 de romani au fost arestati in Londra din 2007, chiar daca doar 87.000 de persoane din aceasta tara locuiesc in Marea Britanie.