In tarile lor de origine traiau in saracie. Veniti in Germania, romanii si bulgarii nu reusesc deseori sa isi imbunatateasca situatia si devin o povara pentru administratiile locale. Acestea se plang ca nu au bani pentru ei si cer ajutor Guvernului federal de la Berlin.

Orasele germane au o problema cu imigrantii din Romania si Bulgaria. "Echilibrul si pacea sociala sunt in mare pericol", se arata conform unor documente obtinute de revista Spiegel, intr-o declaratie comuna a Consiliului Oraselor germane. Multi imigranti s-ar stabili oricum in cartiere in care somajul este la cote ridicate. Cele mai afectate ar fi administratiile locale din Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hannovra, Muenchen si Offenbach.

In unele orase, numarul imigrantilor romani si bulgari ar fi crescut de sase ori in ultimii ani. Avand in vedere ca, in majoritate, ar fi vorba despre persoane care traiau in conditii precare inainte sa isi paraseasca tara si care nu ar avea o pregatire temeinica, sansele lor pe piata muncii in Germania sunt nule. Conform Consiliului, problematica ar fi proportia mare a romilor in aceste comunitati. Deseori acestia se stabilesc in case darapanate care reprezinta si un pericol pentru siguranta familiilor.

Administratiile locale se plang de costurile generate de aceasta imigratie a saraciei. E vorba de bani cheltuiti pe adaposturi temporare, ingrijire medicala si servicii sociale. Asa ca datoria ar fi acum la Guvernul federal. Acesta ar trebui sa vina cu un plan de relaxare a presiunii pe bugetele locale.

Citeste mai multe si comenteaza pe RFI.ro