O romanca emigranta in Canada, care lucreaza ca ingrijitoare in provincia Saskatchewan si mama a unei tinere invalide, a obtinut sustinerea comunitatii locale si incearca sa obtina o derogare de la autoritatile federale pentru a putea continua sa traiasca acolo, relateaza publicatia The Starphoenix, citata de Mediafax.

Guvernul local din Saskatchewan a transmis o scrisoare autoritatilor federale pentru a le cere sa intrerupa procedurile de deportare a unei menajere de etnie romana si fiicei acesteia.

Ministrul Economiei si ministrul Sanatatii din regiunea Saskatchewan au scris ministrului federal al Cetateniei, Imigratiei si Multiculturalismului, Jason Kenney, afirmandu-si sustinerea totala fata de Eniko Reka Kincses si fiica acesteia Boglarka si cerand sa i se ofere acesteia permisul de sedere permanenta, astfel incat "Kincses sa devina un membru contribuitor spre beneficiul Saskatchewan".

Familia Kincses a emigrat din Romania in Canada in 2009 prin "Provincial immigrant nominee program", insa se confrunta cu obligatia de a parasi Canada, deoarece autoritatile federale au decis ca Boglarka este "incompatibila medical", din cauza paraliziei cerebrale. Aceasta procedura se impune de fiecare data cand autoritatile federale considera ca un imigrant ar beneficia de ajutoare sociale sau medicale peste medie, in urmatorii 10 ani.

Misiunea femeii si avocatului acesteia a fost sa demonstreze ca tanara nu are nevoie de medicamente, nu are nevoi medicale speciale, iar familia ei nu a accesat niciun serviciu social in ultimii patru ani in Sakatoon. Paralizia cerebrala nu este o boala progresiva, prin urmare nevoile fetei nu vor creste.

In plus, dorinta mamei de a deschide un centru privat de ingrijire a copiilor invalizi a fost vazuta cu ochi buni de catre autoritatile locale, care considera ca aceasta va aduce un beneficiu economiei si va oferi un spatiu de lucru pentru aceia care deseori ocupa locurile extrem de scumpe din spitale.

"As vrea sa pun accent pe costul medical si social minim de care ar avea nevoie Boglarka, contrabalansate mult de beneficiile de a o avea pe Kincses ca locuitor permanent al Saskatchewan", apare in scrisoare. "Premierul Brad Wall a pus accent pe nevoia de angajati competenti si de servicii de calitate pentru persoanele cu dizabilitati", a declarat Pupen Pandya, vice-ministru al muncii in cadrul Ministerului Economiei.

Peste 200 de persoane si-au aratat sustinerea semnand o petitie prin care spera sa determine autoritatile federale sa anuleze ordinul de deportare, care include un bilet intr-un avion care decoleaza miercuri la ora 05.00 (13.00 ora Romaniei).

Joyce Phillips, directorul regional al Consiliului Vocational din Saskatchewan, este de parere ca ingrijitorii "lucreaza pentru cei mai vulnerabili dintre oameni. Este o necesitate absoluta si exista o mare penurie".