Un cetatean roman a fost pus sub acuzare in Statele Unite pentru raspandire de virusi informatici, inclusiv in reteaua NASA, si facilitarea fraudelor electronice, anunta Departamentul american al Justitiei intr-un comunicat oficial, citat de Mediafax.

Mihai Ionut Paunescu, din Bucuresti, este acuzat ca a accesat calculatoare din Romania, Statele Unite si alte tari pentru a transmite virusi informatici capabili sa depisteze adresele IP si sa faciliteze astfel o serie de fraude electronice comise cu ajutorul unor complici.

Conform procurorilor americani, Paunescu a raspandit virusi software precum "banking Trojan", "Gozi", "Zeus Trojan" si "SpyEye Trojan", care permit accesarea conturilor bancare electronice si sustragerea informatiilor clientilor bancilor.

Paunescu, alias "Virus", este acuzat ca a preluat controlul asupra unor servere si adrese IP pe care le-a pus la dispozitia unor infractori care actionau pe Internet.

Incepand din 2011 pana in noiembrie 2012, Mihai Ionut Paunescu a conspirat pentru accesarea in mod neautorizat a unor calculatoare protejate, in scopul obtinerii de avantaje financiare, afirma procurorii.

In plus, romanul ar fi accesat 19 computere ale Agentiei spatiale americane (NASA), provocand daune de 19.000 de dolari.

Valoarea totala a daunelor provocate prin fraudele comise de hackerul roman si de complicii acestuia se ridica la cateva sute de mii de dolari.