Doua luni de zile a udat si ingrijit plantele de cannabis un roman de 34 de ani, aflat de vineri intr-un proces din Germania. "M-au inchis intr-o hala", a declarat el, citat de ziarul local din Munster. Ulterior, si-ar fi dat seama ca face ceva interzis. "Insa ce era sa fac? Eram intr-o tara straina si n-aveam bani", a declarat romanul in instanta. Acuzat mai e un localnic de 71 de ani, pe numele caruia era inchiriata hala cu plantatia interzisa prin lege. Romanul ar fi fost racolat la munca de un "turc sau arab", iar capii afacerii se presupune ca ar fi in Olanda.

Politia germana a descoperit plantatia de cannabis in vara anului trecut. In 21 august 2012 a avut loc perchezitia unei hale din zona industriala a oraselului german Emsdetten, nu departe de granita cu Olanda. 1.800 de plante erau cultivate pe o suprafata de 400 mp, amenajata corespunzator si dotata cu "instalatii de iluminare profesioniste", dupa cum a declarat un purtator de presa al politiei. "O mica padurice", a numit acesta plantatia. De ea avea grija un roman care locuia intr-o camaruta din incinta halei.

Speriat si nestiind sa vorbeasca limba germana, romanul s-a dovedit in cele din urma cooperant si a relatat anchetatorilor circumstantele in care a ajuns gradinar la plante interzise. Se afla de cateva luni in Germania si locuia la un prieten din Gronau. Fiind fara lucru si fara bani, el a acceptat oferta unui anume Hussein, de a lucra la gradinarit. "Turc sau arab. Avea mustata, par lung si purta ochelari" l-a descris romanul, la proces.

Initial, Hussein i-ar fi spus romanului ca e vorba de gradinarit la flori. Apoi, l-a mutat in hala din Markischen Weg din Emsdetten, unde era amenajata plantatia. Acolo, romanul si-ar fi dat in curand seama, despre ce fel de plante e vorba. Hala era inchiriata pe numele unui barbat de 71 de ani. Domiciliat in Greven, acesta venea zilnic sa ii aduca romanului mancare si tigari. O data ar fi adus chiar o scandura mare, care a fost prinsa cu suruburi de fereastra, ca sa o acopere.

Batranul este acuzat de complicitate cu asa-numitul Hussein, insa a refuzat sa dea declaratii la proces. Romanul se afla de mai bine de jumatate de an in arest preventiv. Presupusii capi ai afacerii cu marijuana si hasisul obtinut din plantele cultivate la Emsdetten sunt dati in urmarire. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca acestia sa se afle in Olanda.