​Aproximativ 50.000 de romani si bulgari vor veni in Marea Britanie in fiecare an dupa ce restrictiile de munca si sedere vor fi ridicate in luna decembrie, sugereaza think tank-ul britanic Migration Watch, potrivit BBC. Comisia de experti, care promoveaza reguli mai stricte pentu imigranti, a declarat ca estimarile sale ar putea fi mai mari daca va exista si o deplasare a romilor catre UK sau daca cei aproape un milion de romani care locuiesc in Spania si Italia se muta in Marea Britanie.

Prezicerea se refera la primii 5 ani, comisia avertizand ca vor exista "consecinte semnificative" in domeniul locurilor de munca si locuintelor.

Ministrii britanici spun insa ca este dificil de facut calcule, ministerul de interne a precizat ca lucreaza pentru a reduce migratia, astfel incat numarul imigrantilor sa se reduca, pana la finalul mandatului acestui parlament, de la sute de mii la zeci de mii.

Incepand cu 2014, romanii si bulgarii nu vor mai avea nevoie de autorizatie inainte de a obtine un loc de munca, castigand dreptul liber de munca si sedere in intreaga UE.

Migration Watch sustine ca Germania si Olanda sunt "destinatiile probabile" pentru romani si bulgari, pentru ca nivelul somajului in randul tinerilor in aceste tari este mai scazut decat in alte tari europene.

Insa Marea Britanie, care are un nivel al somajului la tineri de 20%, ramane totusi "o destinatie atractiva, in parte datorita unei piete a muncii flexibila, in parte pentru usurinta cu care se acceseaza sistemul de ajutoare sociale".