Un verdict al justitiei mexicane in cazul fotografului roman Mircea Topoleanu, arestat sambata trecuta in Mexic in timpul in timpul unei manifestatii impotriva noului presedinte al tarii, Enrique Pena Nieto, este asteptat duminica. Intre timp au fost audiati martorii si au fost examinate probele din acest caz. Elena Topoleanu, mama fotografului Mircea Topoleanu, a declarat pentru Hotnews.ro ca acuzarea nu a putut proba acuzatiile care i se aduc romanului, deoarece el nu apare pe inregistrarile video cu violentele de la protest. Romanul este retinut doar pe baza declaratiilor politistilor care l-au ridicat de la manifestatie.

Proteste in MexicFoto: Arturo Campos Cedillo

Mircea Topoleanu se afla la manifestatia de sambata trecuta doar pentru a face fotografii, insa a fost retinut, oficial, pentru tulburarea ordinii publice si risca intre 5 si 30 de ani de inchisoare.

3 martori au depus marturie in favoarea sa, printre ei numarandu-se si un jurnalist care a aratat ca i-a cerut lui Mircea Topoleanu sa faca fotografii la manifestatia de sambata. Potrivit familiei romanului, Mircea Topoleanu a primit si un mail de la un reporter al unui ziar mexican care ii cerea sa faca poze la manifestatia respectiva, iar cu ajutorul acestui mail poate dovedi ca se afla acolo doar pentru a face fotografii, nu pentru a participa efectiv la protest.

Familia lui Mircea Topoleanu spune ca romanul este retinut in baza unui mandat de arestare pentru 72 de ore, insa acest interval se socoteste din momentul in care el a fost transferat din arestul politiei in penitenciar, lucru care s-a intamplat miercuri, si nu de sambata, din momentul retinerii. Dupa expirarea celor 72 de ore, justitia mexicana are la dispozitie, conform legii, 144 de ore pentru a hotari, in baza audierilor martorilor si a examinarii probelor, daca acesta poate fi considerat vinovat si trimis in judecata sau va fi eliberat.

Avocatii lui Mircea Topoleanu au incercat sa demonstreze si ca in cazul romanului autoritatile mexicane au incalcat o serie de drepturi ale omului: el nu a avut dreptul la un translator dupa ce a fost retinut si nu i s-a permis initial sa ia legatura cu familia sau cu avocatii angajati de familie. In plus, Mircea Topoleanu ar fi fost batut de politistii mexicani, iar aparatul sau foto a fost confiscat.

Intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro, Ministerul de Externe al Romaniei preciza, luni, ca "Ambasadorul Romaniei la Ciudad de Mexico l-a contactat pe procurorul de caz, solicitand detalii suplimentare cu privire la situatia cetateanului roman retinut, si mentine legatura atat cu autoritatile locale, cat si cu familia acestuia."