​Procesul fotografului roman Mircea Topoleanu, arestat sambata in Mexic in timpul unei manifestatii impotriva noului presedinte al tarii, Enrique Pena Nieto, a fost amanat pentru miercuri (ora 18:00 - ora Romaniei), dupa ce initial trebuia sa aiba loc marti. Romanul a obtinut dreptul de fi aparat de echipa de avocati angajati de familie, nu de unul din oficiu, iar miercuri 3 martori vor depune marturie in favoarea sa, pentru a se demonstra ca se afla la manifestatie pentru a face fotografii. Mircea Topoleanu a fost retinut, oficial, pentru acte de vandalism si risca, conform legii mexicane, intre 5 si 30 de ani de inchisoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit familiei romanului, Mircea Topoleanu a primit un mail de la un reporter al unui ziar mexican care ii cerea sa faca poze la manifestatia respectiva, iar cu ajutorul acestui mail ar putea dovedi ca se afla acolo doar pentru a face fotografii, in conditiile in care acuzatiile care i se aduc sunt de tulburarea ordinii publice si acte de vandalism.

La procesul de miercuri ar putea participa, ca martor, si un jurnalist care urmeaza sa depuna marturie ca i-a cerut lui Mircea Topoleanu sa faca fotografii la manifestatia de sambata.

Avocatii sai vor incerca sa demonstreze, miercuri, ca in cazul romanului autoritatile mexicane au incalcat o serie de drepturi ale omului: el nu a avut dreptul la un translator dupa ce a fost retinut si nu i s-a permis initial sa ia legatura cu familia sau cu avocatii angajati de familie. In plus, Mircea Topoleanu ar fi fost batut de politistii mexicani, iar aparatul sau foto a fost confiscat.

Intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro, Ministerul de Externe al Romaniei preciza, luni, ca "Ambasadorul Romaniei la Ciudad de Mexico l-a contactat pe procurorul de caz, solicitand detalii suplimentare cu privire la situatia cetateanului roman retinut, si mentine legatura atat cu autoritatile locale, cat si cu familia acestuia."