Un medic chirurg cardiolog din Padova a refuzat sa primeasca un pacient roman care necesita un transplant de inima, declarand ca acesta ar trebui sa faca interventia in Romania si afirmand ca "inimile italienilor sunt pentru italieni", relateaza presa din peninsula.

Potrivit Corriere della sera, medicul ar fi declarat ca organele donate de italieni ar trebui sa ajunga la italieni. Un medic de la Spitalul din Padova declara insa ca numai in ultimul an, 10% din pacientii care au beneficiat de un transplant au fost straini.

Potrivit Il Gazzettino, citat de Mediafax, in opinia directorului medical al spitalului, doctorul Giampietro Rupolo, "s-a dat curs cu deplina corectitudine tuturor protocoalelor medicale".

Il Gazzettino citeaza totodata indicatii pentru cazuri de acest tip din partea Nord Italia Transplant, potrivit careia, "avand in vedere penuria de organe in vederea efectuari de transplanturi, atunci cand un bolnav nu se afla pe listele nationale italiene poate fi transportat in tara de provenienta". Site-ul adauga ca s-a decis inclusiv contactarea Prefecturii, in vederea verificarii posibilitatii transferului bolnavului respectiv intr-unul dintre cele doua centre de specialitate din Romania.

Intr-un comunicat in care prezinta pozitia spitalului din Padova fata de cazul romanului, Rupolo subliniaza, citat de site, ca aceste decizii au fost adoptate in "deplin acord cu cardiologii din Mestre", lucru infirmat de catre cardiologi din aceasta zona urbana din Venetia (Veneto, nord).

Medicii de la Mestre mai afirma ca Rupolo a omis sa precizeze ca Prefectura a exclus posibilitatea utilizarii unui mijloc de transport aerian in vederea transferarii pacientului roman in Romania, avand in vedere ca acesta putea fi operat in Italia, platind contributiile si asigurarile de sanatate in aceasta tara.

Romanul, un marinar, a fost operat imediat la Udine.

Il Gazzettino scrie ca acest caz poate fi "redeschis" la solicitarea unui consilier regional, care a solicitat autoritatilor competente sa explice ceea ce s-a intamplat cu adevarat cu romanul pe 12 august si sa clarifice linia de conduita in Veneto in materie de transplanturi.