Patru cetateni romani care au furat cardul de credit al mamei ministrului francez de Interne, Manuel Valls, au fost condamnati luni seara, la Paris, la pedepse de inchisoare cu executare, scrie Le Parisien.

In data de 14 mai, doamna Valls, in varsta de 68 de ani, isi facea cumparaturile intr-un magazin Monoprix din arondismentul 4. Ea nu a remarcat doua romance, in varsta de 20 si 25 de ani, care se uitau peste umarul ei in momentul in care introducea codul PIN. La putin timp dupa, Gabi-Ionel Petcu, 24 de ani, care le insotea pe cele doua tinere, baga discret mana in geanta batranei si ii fura cardul.

Imediat, acestia au inceput sa retraga banii de pe card. In total, aproape 3.000 de euro. Cei patru tineri folosesc cardul si pentru inchirierea unor biciclete Velib'. Alertata de banca despre retragerile suspecte de bani, doamna Valls, chiar inaintea nominalizarii fiului sau la Palatul Beauvau, blocheaza cardul.

Patru zile mai tarziu, paznicul unui mare magazin de imbracaminte din cartierul Opera este intrigat de comportamentul suspect al acelorasi patru romani: de aceasta data, ei erau interesati de o clienta olandeza care introducea codul PIN. Urmariti de politisti, cei patru sunt arestati in momentul in care tanara introducea cardul pe care tocmai il furase intr-un bancomat.

In paralel, in primul furt, in care era implicata mama ministrului de Interne, politistii au verificat listele cu apeluri telefonice efectuate de pe telefoanele mobile in magazinele Monoprix si statiile Velib', remarcand patru numere identice. In 19 mai, unul dintre numere apare ca fiind prezent in Palatul Justitiei, iar anchetatorii banuiesc ca proprietarul sau era arestat intr-un alt dosar. In fotografiile persoanelor aflate in arest in acea zi politistii ii identifica pe tinerii romani filmati de camerele de supraveghere din magazinul Monoprix.

Cei patru au recunoscut ca au furat si utilizat cardul de credit al doamnei Valls, dar au negat, in ciuda evidentelor, al doilea furt. Gabi-Ionel Petcu, care mai fusese condamnat anterior pentru furt de sase ori, a primit o pedeapsa de 15 luni de inchisoare. Ceilalti trei romani au fost condamnati la un an de inchisoare, dintre care patru luni cu suspendare.