Romanii reprezinta o cincime din imigrantii din Italia - statistica oficiala
Comunitatea care a avut cea mai mare crestere ca numar de persoane este cea romaneasca. In 1994, romanii nici nu faceau parte din topul celor mai numeroase zece comunitati.
Numarul romanilor din Peninsula a crescut brusc in 2003, inregistrand o crestere cu 150% fata de anul precedent. Pentru prima oara, la sfarsitul anului 2003, romanii s-au afirmat in statistici ca fiind cea mai numeroasa comunitate (240.000 de membri, adica 6,1% din totalul strainilor), depasind-o pe cea albaneza si pe cea marocana.
Romanii sunt pe primul loc si in clasamentul minorilor straini din scolile italiene. In anul scolar 2010/2011, au fost inscrisi in institutele de invatamant din Peninsula 126.300 de elevi romani.
Populatia Italiei, conform aceluiasi raport, este de aproape 60 de milioane de persoane (59.464.000). Datele au fost centralizate in urma celui de-al XV-lea recensamant general al populatiei, demarat in luna octombrie 2011.
Populatia Italiei a crescut cu 2.687.000 de persoane fata de recensamantul din 1991. Cresterea demografica in Peninsula, se arata in Raport, se datoreaza aproape exclusiv strainilor, al caror numar s-a triplat practic in ultimul deceniu.
Italia, impreuna cu Spania, sunt cele doua tari europene care au avut cea mai mare crestere demografica datorata imigratiei, inregistrata in ultimii 20 de ani.
Azi, procentul imigrantilor din totalul populatiei italiene este de 6,3%, aproape de valorile inregistrate in Germania (8,8%), Franta (7,5%) sau Marea Britanie (7,2%). Insa, trebuie tinut cont, in cazul celor trei tari mentionate, de faptul ca multi imigranti au dobandit intre timp cetatenia statului de adoptie, deci nu mai sunt inregistrati ca cetateni straini.

Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Dar mai sunt alte sute de mii recenzati in Germania, Franta, UK, Belgia, etc.
Cu siguranta numarul cetatenilor romani din UE depaseste substantial 21 de milioane, 10% dintre ei fiind plecati, alti 90% fiind in tara.
Numarul etnicilor romani din Europa este mai mare, pt ca e vorba de peste 4 milioane de romani, vlahi si aromani din Basarabia, Ucraina, Serbia, Albania, Grecia, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, etc.
Demografic, suntem a 7-a tara din UE dupa numarul de cetateni, iar neamul nostru romanesc, dupa numarul de etnici, este al 9-lea popor din Europa.
Marea majoritate dintre ei sunt oameni seriosi, cinstiti, care muncesc din greu. Dar, daca exista 99 de fapte bune si una rea, presa o va prezenta pe cea rea, trecand cu vederea cele 99 bune. Asa e in Italia, asa e in Romania, si cred ca asa e peste tot.
Iar motivul pentru care noi, romanii din Romania ar trebui sa le multumim celor din Occident e datorita faptului ca ei, romanii "italieni", "spanioli", etc. sunt cei mai fantastici "investitori straini". Ei isi investesc banii aici nu pentru profit, ci pentru ca aici e tara lor, chiar daca traiesc in alta parte si astfel misca mult economia din Romania!
Fara ei, fara sumele enorme de bani ce le trimit permanent, Romania ar sta muuult mai rau financiar decat stam acum! Ei au o mare importanta in dezvoltarea tarii.
Visul meu este ca economia romaneasca sa continue sa se dezvolte in ritm sustinut, iar intr-o zi, majoritatea dintre romanii ce locuiesc acum in Occident sa se intoarca definiti in tara, la un salariu decent. Si daca visul meu mi s-ar indeplini, ei ar continua sa fie o comoara pentru noi, cei de aici, prin faptul ca ar aduce cu ei o mentalitate de munca si viata occidentala de care noi inca avem mare nevoie, pentru a ne schimba in bine.
Romania are cam cel mai inalt grad de imbatranire din Europa. Adica nu facem copii iar multi tineri pleaca si nu se mai intorc. In zonele rurale au mai ramas doar betivii.
Si nu in ultimul rand, ar fi fost de preferat sa ramana acasa si sa plateasca impozite.
Casele imense si colorate nu sunt cea mai de viitor investitie...
O sa incerc sa-ti raspund punctul.
Daca iti inchipui ca in zonele rurale nu au ramas decat betivii, te inseli amarnic, ti-o spun din proprie experienta. Daca as putea, te-as lua si te-as purta intr-un sat oarecare din zona mea, sa mergi sa vezi casele cum sunt, sa vezi cum sunt oamenii. Din perspectiva a ceea ce crezi tu, ai avea un mare soc.
Cat despre afirmatia ta ca "ar fi fost de preferat sa ramana acasa si sa plateasca impozite", iarta-ma, dar asta e prostie pura. Ei au plecat tocmai fiindca nu aveau loc de munca in Romania! Daca ramaneau aici, ar fi fost o povara in plus pe buget, prin somaj si asistenta sociala. Pe cand asa, EI NU CONSUMA BANI, EI PRODUC BANI pentru Romania.
Despre casele lor, vad ca esti f. invidios: nu sunt imense, sunt decente. Casele alea a lor au intretinut o industrie importanta in Romania: constructiile. Pe de alta parte, tocmai casele alea o sa-i faca sa nu uite ce inseamna "acasa" si o sa ma... ajute pe mine sa-mi indeplinesc visul din comentariul mai sus.
Per ansamblu, cu riscul de a ma repeta, esti de un pesimism morbid.
Incerc sa-ti explic: ei nu produc bani pentru Romania ci pentru tara unde muncesc si platesc impozite.
Romania are nevoie de autostrazi, scoli si spitale. Aceste lucruri se fac cu bani din impozite. Casele colorate facute de mesteri platiti la negru nu aduc nici un fel de venit statului.
90% din Romania rurala este un dezastru.
Deocamdată în 20 de ani au plecat în bejenie 20% din locuitori. În ritmul ăsta, peste o jumătate de secol „urmașii Romei” care nu vor fi negri, vor fi cu siguranță galbeni... Iar cine va dori să vadă români, îi va găsi în poze, nu de alta, dar cei plecați vor fi avut tot timpul să se lase absorbiți de populațiile în rândul cărora s-au refugiat.
Așa că le mulțumim din suflet iubiților conducători din ultimele decenii pentru glorioasa reușită de a rade acest popor de pe hartă, reușită de la a cărei înfăptuire nu ne mai desparte decât acea jumătate de secol de care pomeneam!