Valuri de imigranti saraci originari din Romania si Bulgaria coplesesc autoritatile germane. Eforturile de a-i integra pe noii veniti au fost anevoioase si multi dintre ei s-au trezit prinsi intr-un sistem pe care nu il inteleg, scrie Der Spiegel in editia electronica.

Consiliul de experti al Fundatiilor germane privind integrarea si migratia (SVR) urmeaza sa faca public, saptamana aceasta, raportul de evaluare pentru 2012. Raportul anual ce analizeaza colaborarea dintre autoritatile nationale, regionale si locale pe problema politicilor de integrare arata ca nivelul de coordonare dintre institutii este inadecvat si ca, in mare parte, nu exista o cooperare eficienta, scrie publicatia germana.

Problema este vizibila in lipsa unei strategii pentru gestionarea grupurilor de imigranti din Europa sud-estica recent sositi in Germania. "Multi politicieni regionali si nationali presupun ca imigrantii romani si bulgari sunt doar muncitori sezonieri ce se vor inapoia in tarile de unde provin - la fel cum Guvernul german s-a asteptat, in mod eronat, ca «muncitorii oaspeti» turci si greci sa faca in urma cu cateva decenii", scriu jurnalistii germani.

Spiegel precizeaza ca autoritatile locale incep sa isi dea seama ca imigrantii din tarile sud-estice europene intentioneaza sa ramana in Germania adaugand ca Berlinul vrea sa ratifice un plan de actiune ce ar urma sa imbunatateasca fundamental conditia imigrantilor pana in 2016.

In lipsa unor programe de integrare functionale, imigrantii est-europeni sunt exploatati de angajatori, muncind pe salarii mici fara a avea acces la sistemul de securitate sociala, cad victime ale proprietarilor ce le cer chirii foarte mari pentru apartamente unde conditiile de viata sunt inumane, mai precizeaza Der Spiegel.

Districtul Neukölln din Berlin, cunoscut drept una dintre zonele multiculturale, ofera un bun exemplu al diviziunii prezente intre imigrantii recenti (romani si arabi) si cei din valurile trecute (turci si arabi). Districtul Neukölln a publicat in luna aprilie un raport cu privire la situatia imigrantilor de etnie roma in care sustine ca acestia traiesc in conditii precare si ca multi dintre copiii de etnie roma sunt "subdezvoltati pentru varsta lor si analfabeti".

Printre celelalte probleme prezentate in raport se numara: "poluarea fonica, o cantitate mai mare de gunoaie, stricaciuni cauzate de acestia si un concept, in general, diferit de coexistenta de buna vecinatate". Rezidentii ii primesc pe imigrantii noi "fara intelegere, cu resemnare, cerand ajutor, cu furie, cu indignare si chiar ura", se mai arata in raport.

Raportul concluzioneaza ca, in pofida faptului ca sunt cetateni ai Uniunii Europene, romanii si bulgarii sunt pozitionati pe ultimul loc in ierarhie nationalitatilor reprezentate in Neukölln.

Articolul publicat de Der Spiegel este semnat de Özlem Gezer.