"Katinka", romanca vulgara interpretata de actrita italianca Paola Minaccioni - protagonista a emisiunii "The Show must go off" de pe canalul La 7, continua sa faca valuri in Peninsula. Este unul din cele mai apreciate personaje si are la activ alte trei aparitii, la fel de controversate ca cea din prima emisiune.

KatinkaFoto: Captura YouTube

Intr-unul din sketchurile Katinkai, prezentatoarea Serena Dandini a raspuns si telespectatorilor romani care au acuzat-o ca isi bate joc de conationalele din Peninsula. Dar cum s-a nascut faimosul personaj? "Katinka" a debutat in urma cu mai bine de un an de zile, in studio-ul unei emisiuni radiofonice, exact ca si personajul "Zlatan tiganul" (Radio 105). Este vorba despre un show al actorilor comici Lillo si Greg, intitulat "610", pe postul Rai Due si difuzat, in format video, si pe internet.

Atunci, actrita Paola Minaccioni o interpreta pe Katinka Bolea, jurnalista romanca, angajata corespondenta a postului de radio. In loc sa-si faca meseria de jurnalist, Katinka, imbracata intr-un costum tipator galben, se simtea jignita de apropourile inofensive ale celor doi prezentatori, pe care le considera rasiste: "De ce ma intrebi ce s-a servit la masa, doar nu crezi ca daca sunt romanca, sunt o moarta de foame".

Promovata la TV

Ulterior, personajul a facut un salt de calitate si a ajuns la televizor, pe un post national - in showul Serenei Dandini, pe La7. In programul de sambata seara, in prime time, personajul Katinka s-a schimbat putin. Nu mai este jurnalista, ci o vanzatoare ambulanta de pantofi. A venit in Italia sa munceasca si se lauda ca a terminat doua facultati.

Din vechiul personaj a ramas doar imbracamintea deplasata, limbajul vulgar si agresiv, in dialect tipic roman, precum si convingerea ca toata lumea o ia peste picior sau o insulta pe motiv ca e romanca. Mai mult, este sigura ca toti o privesc ca pe o usuratica, daca afla care ii este originea.

In a doua aparitie televizata la "The Show must go off", Katinka intra pe platoul emisiunii si se ia la cearta, ca intre prietene, cu prezentatoarea, care incearca sa o indeparteze din fata telecamerelor. "Trebuie sa ma sune Marino, de ce nu prinde celularul aici, e mai rau decat in Romania", spune "romanca". Apoi se supara pe un alt prezentator al emisiunii, pe motiv ca a numit-o "doamna romanca": "Ce zici, daca eram italianca, doar nu ziceai doamna italianca, vezi ca esti un rasist si mort de foame pe deasupra."

In a treia emisiune, "romanca" aduce cadouri membrii trupei muzicale (pantofi), iar prezentatoarei Serena Dandini ii da un cadou special, o pereche de cizme vulgare, "ca asa poarta femeile in Italia", iar ea "nu este zgarcita, asa cum si-ar inchipui unii, atunci cand afla de unde vine".

Imbracata cu nelipsitii pantaloni mulati negri si avand pe cap ochelari de soare de prost gust, "Katinka" repeta frazele cu care si-a obisnuit publicul: "Ce aveti cu mine, daca sunt romanca, acum credeti ca sunt curva?"

Raspunsul la critici

Intr-o conversatie cu Serena Dandini, se face referire directa la criticile aduse personajului de catre membrii comunitatii de romani. "Am primit la redactia cateva emailuri - nu multe - in care ni se reproseaza ca suntem rasisti si ca ii ironizam pe nedrept pe romani", spune prezentatoarea, intrerupta de "Katinka": "Da, ce, credeti ca daca suntem romani, nu intelegem de gluma? Ha, avem si noi sense of humour. Si trebuie sa terminati odata cu imaginea asta pe care ne-o faceti, ca romanii sunt hoti si curve".

Apoi "Katinka" ii acuza pe italieni de rasism, pentru ca nu fac destule glume cu romani."De ce va luati doar de francezi sau germani, si de romani nu... sunteti rasisti!". Considerand incheiata polemica, pe un ton de gluma, Serena Dandini isi continua show-ul, asa cum a facut si pana in acel moment.

In ultima aparitie, Katinka devine, nici mai mult, nici mai putin, decat mana dreapta a prezentatoarei, pe post de "valeta". Intr-o rochie de seara, transparenta, "romanca" isi etaleaza formele si incearca sa o convinga pe Serena Dandini sa isi faca un tatuaj, pentru ca "asta e moda in televiziune". Facea referire la Belen Rodriguez, una din modelele care au prezentat festivalul Sanremo, intr-o tinuta sumara, care a starnit numeroase polemici.

Referirile la originea ei sunt mai rare: doar in final "Katinka" se simte jignita pentru ca este considerata "o c..." doar pentru ca s-a nascut in Romania.

"Katinka, fosta prostituata"

Cine este, in final, "Katinka"? Intr-un interviu video, iata cum isi descrie actrita Paola Minaccioni propriul personaj: "Este vorba de o fosta prostituata romanca, dar care nu mai profeseaza de doi ani de zile. Katinka a invatat italiana pe strada si ulterior s-a cuplat cu Marino, un barbat italian."