Sute de persoane au participat, joi, in Statele Unite, la ceremonia organizată în memoria poliţistului de origine română împuşcat mortal, în urmă cu o săptămână, de un infractor aflat la volanul unui autovehicul, pe care îl oprise pentru un control pe autostradă, anunta Mediafax, citand Seattle Times. La ceremonia organizată în Kent în memoria românului Tony Rădulescu au participat sute de ofiţeri de poliţie din diverse zone din Statele Unite şi Canada.

"El credea cu adevărat că munca lui contează", a declarat căpitanul Steve Sutton. "Simţea că fiecare şofer în stare de ebrietate scos din trafic înseamnă o viaţă salvată", a adăugat acesta.

Tony Rădulescu, în vârstă de 44 de ani, a fost împuşcat mortal la 23 februarie după ce a oprit o maşină în Gorst, Kitsap County. Ucigaşul lui, identificat de autorităţi drept Joshua Jearl Blake, s-a sinucis câteva ore mai târziu.

Rădulescu a fost întruchiparea "poveştii americane clasice", a declarat guvernatorul Chris Gregoire. Originar din România, el a emigrat în adolescenţă în Statele Unite împreună cu tatăl său. El a servit în armată timp de opt ani după care a decis să rămână în Pacific Northwest. Rădulescu a lucrat timp de 16 ani în cadrul poliţiei statului Washington, în Kitsap County. "Tony şi-a dat viaţa protejându-vă pe voi, protejându-mă pe mine, protejând fiecare locuitor al statului Washington", a declarat guvernatorul.

Gina Miller, prietena lui Rădulescu, a vorbit despre pasiunea acestuia pentru maşini, ceasuri şi dispensoarele de bomboane Pez, în timp ce fiul acestuia, în vârstă de 22 de ani, Erick Rădulescu a citit un poem de Mary Elizabeth Frye, intitulat "Să nu stai la mormântul meu şi să plângi".

Ceremonia de joi a fost precedată de o procesiune sumbră a circa 700 de autospeciale, în timp ce pe marginea traseului parcurs de acestea sute de persoane i-au adus un omagiu poliţistului român.

Şase persoane au fost arestate în legătură cu moartea lui Tony Rădulescu, fiind acuzate de asistenţă oferită lui Blake după crimă. Toate se află în închisoarea din Kitsap County.