Tiganii romani nu sunt serviti de vanzatorii unui magazin Lidl din Toulouse. Directorul magazinului neaga acuzatiile de discriminare si spune ca sunt vizati doar clientii care au furat ori s-au comportat violent in trecut.

Vineri, 17 februarie, ora 17,45, Maria se prezinta la casieria supermarketului Lidl, situat pe strada Atlanta, in Toulouse, scrie cotidianul L'Humanite. Ea isi pune pe banda rulanta produsele alese. Casierul isi intreaba un coleg din apropiere: "Incasez sau nu?" Un scurt moment de ezitare, dupa care tanarul ia produsele de pe banda si cheama urmatorul client. Nu-i adreseaza niciun cuvant Mariei.

La Depeche publica marturia altor doua tiganci din Romania, Simona si Roxana. "In acest magazin, ni s-a cerut de mai multe ori sa iesim fara sa putem cumpara. Ne lasa sa intram, sa ne alegem produsele si dupa ce ajungem la casierie ne refuza. E singurul magazin unde am avut astfel de probleme", spun cele doua femei, care locuiesc intr-o tabara improvizata de la periferia orasului.

Locuintele improvizate, facute din tabla si lemn, sunt ridicate pe un teren viran, in apropierea supermarketului. In ele traiesc aproximativ 50 de oameni, de toate varstele. Jovita, o tanara, spune ca nu sunt lasati nici sa cumpere apa, nici sa manance la Lindl. "Trebuie sa mergem in oras", adauga ea. Un adolescent striga: "Nu suntem hoti!".

Karl Maurin, directorul magazinelor Lidl din Toulouse, precizeaza ca daca cineva a fost refuzat inseamna ca "a avut antecedente cu noi, ca au existat probleme". El recunoaste ca anumiti clienti sunt refuzati de un an de zile in supermarketul din Lidl. "Se intampla dar nu e ceva sistematic".

"In urma cu un an, magazinul si imprejurimile erau o zona a nelegiuirilor. Am suferit furturi in grup cu folosirea violentei, o casiera a fost amenintata cu un cutit, eu insumi am fost agresat fizic de o persoana care voia sa fure. Acest magazin a inregistrat cea mai mare parte a pierderilor inexplicabile din intreaga retea de sud-vest a Lidl. Au fost depuse plangeri", a precizat acesta.

Seful securitatii magazinului, Alain Grzesiak, confirma si el: "Uneori, ies cu carucioare intregi. Inainte de Craciun, am prins o persoana care incerca sa plece fara sa plateasca cu produse in valoare de 780 euro".

De un an de zile, au fost instalate camere video. Personalul magazinului a fost insarcinat sa nu mai serveasca romanii care traiesc in tabara improvizata din apropiere si care creasera probleme in trecut, precizeaza L'Humanite.

Un fost casier, care a refuzat sa asculte aceste ordine verbale, declara: "Sefa mea mi-a spus clar: pe romani nu-i servim, ii dam afara. Totul se termina fara violenta, dar romanii plecau nemultumiti. Am cerut instructiuni scrise dar nu mi s-au dat niciodata".

Karl Maurin respinge insa aceste acuzatii: "Sa refuzam comunitatea romana? E fals! Sa refuzam oamenii care ne-au facut probleme? Da, si imi asum deplin acest lucru!"