Mai multe supermarket-uri din Marea Britanie se confrunta cu o problema - guma de mestecat in valoare de cateva sute de lire sterline este furata pentru a fi dusa in Romania, unde este folosita ca "moneda" in magazine, noteaza BBC. Doi romani au fost arestati luna trecuta dupa ce au recunoscut ca au furat guma de mestecat din supermarket-uri.

Magistratii din Worcester i-au condamnat pe 16 ianuarie pe Constantin Barbu, 31 de ani, si Bogdan-Constantin Panait, 23 de ani, amandoi din Hounslow, Londra, la 7 zile in inchisoare, dupa ce acestia au recunoscut ca furasera guma in valoare de 800 lire sterline cu o zi inainte.

Politia sustine ca este o problema care se accentueaza, primul caz fiind sesizat in aprilie 2011.

"Valorile de care vorbim sunt in jur de 300 - 700 lire sterline. Ce fac (hotii - n.r.) este sa mearga pe culoarele din supermarket si sa goleasca in carucior cutiile de guma. Au mereu o masina care ii asteapta afara, nu folosesc niciodata transportul public si vizeaza magazinele mari din afara orasului, pentru a evita blocajele in trafic", precizeaza politia.

"Cand am inceput sa anchetam am observat ca apar aceleasi adrese, de fiecare data. Se pare ca vin, stau cateva saptamani cu oameni din Londra si apoi se intorc cu masina in Romania, cu bunurile furate".

BBC o citeaza in materialul sau pe Ioana Enea, 20 de ani, o studenta din "Moldova, estul Romaniei" care studiaza design digital la Universitatea din Dundee, care spune ca nu este "ceva neobisnuit" sa primesti guma in loc de bani pe post de rest la magazin in Romania.

"Guma de mestecat sau alte bombonele sunt folosite ca rest, insa numai daca nu au marunt si esti intrebat daca vrei sa ti se dea guma. De obicei oamenii folosesc bancnote cu valoare mare iar casierii nu au marunt, mai ales in magazinele mici. Nu este o practica neobisnuita", a povestit Enea.

Ramona Patrica, directoarea fundatiei caritabile a familiei Ratiu, care promoveaza cultura romaneasca in Marea Britanie, a declarat pentru BBC: "Guma de mestecat nu este un sport national in Romania sau ceva de genul acesta. Nu am mai auzit de acest lucru pana acum, desi cred ca este amuzant si putin ciudat".