Europarlamentarii PPE Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski le cer cetatenilor din cele 12 state care au aderat la UE din 2004 sa boicoteze toate produsele provenite din Olanda ca urmare atitudinii Partidului pentru Libertate (PVV) si a lipsei reactiilor guvernantilor olandezi fata de site-ul xenofob la adresa muncitorilor est-europeni, scrie Mediafax.

"Ne simtim profund lezati si chiar amenintati de atitudinea partidului olandez PVV, un sustinator al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat sa se dezica de site-ul anti-imigranti din Europa Centrala si de Est promovat de PVV si de politica acestui partid, in general", scriu cei doi eurodeputati intr-o scrisoare comuna trimisa remisa, vineri, agentiei citate.

Sebastian Bodu (europarlamentar PDL, membru al grupului PPE si vicepresedinte al Comisiei de Afaceri Juridice a PE) si Jacek Saryusz-Wolski (seful delegatiei poloneze a grupului PPE din PE) considera ca Guvernul olandez trebuie sa primeasca un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetateni europeni care au exact aceleasi drepturi precum cei olandezi.

"Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze in toate cele 12 state ale UE devenite membre dupa 2004. Atunci cand diplomatia esueaza, este dreptul cetatenilor sa intervina in mod direct, prin mijloace democratice, precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie sa dam un semnal unit Guvernului olandez si partidului radical caruia ii sunt tolerate actiunile extremiste. Trebuie sa aratam Olandei ca are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie sa apartinem spatiului comunitar", se arata in scrisoarea celor doi.

Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski incurajeaza cetatenii din Europa Centrala si de Est sa verifice intotdeauna provenienta produselor pe care le cumpara.

"Putem trai fara ele, mai ales ca altele, la fel de bune sunt disponibile oricand. Iata cateva din principalele produse olandeze pe care va invitam sa le ignorati pana cand acest partid va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom si lista ramane deschisa. In acest fel poate reusim si o implicare a companiilor care produc si vand aceste produse in rezolvarea acestei probleme, implicare care ar fi trebuit, in mod normal, sa intervina de la primele derapaje", explica eurodeputatii.

"Un boicot al produselor olandeze venit din partea a 100 de milioane de consumatori este raspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Olanda. [...] Va transmite un mesaj clar catre Guvernul sau ca nu suntem cetateni de mana a doua si, mai mult, ca noi contam. Daca olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor", se precizeaza in text.

Europarlamentarii le amintesc cetatenilor din Europa Centrala si de Est ca, vreme de aproape jumatate de secol, au trait departe de Europa Occidentala. "Atunci cand Uniunea Europeana ne-a deschis larg bratele si ne-a primit, pe unii in 2004 si pe altii in 2007, dupa eforturi uriase facute pe drumul integrarii, am crezut ca nu ne vom mai simti nicicand exclusi, ca vom fi parte a unei mari familii cu care impartasim aceleasi valori si cu care vom imparti si bune si rele", spun cei doi in scrisoare.

Eurodeputatii vor dezbate in data de 13 martie, in cadrul urmatoarei lor sesiuni, la Strasbourg, problemele legate de site-ul creat de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, care sustine guvernul de coalitie condus de Mark Rutte. Parlamentul European a decis, joi, sa-l invite pe premierul olandez Mark Rutte pentru a explica pozitia sa legata de site-ul extremei drepte, scrie AFP.

Federatia olandeza a birourilor impotriva discriminarii (LBA) a precizat miercuri ca a primit peste 3.000 de plangeri impotriva acestui site.

Premierul olandez Mark Rutte a ramas insa surd la apelul ambasadorilor tarilor din estul si din centrul Europei si a mai multor partide olandeze care i-au solicitat de condamne initiativa PVV.

El a repetat marti ca guvernul nu va lua o pozitie in ceea ce priveste acest subiect, sustinand ca site-ul este cel al unui partid, si nu al guvernului.

Comisia Europeana denuntase vineri site-ul, considerand ca este impotriva principiilor libertatii de circulatie pe continent, dar precizase ca nu va declansa o procedura de infringement impotriva Olandei.

PVV, care sustine guvernul minoritar de centru-dreapta a lui Mark Rutte in parlament, unde are 24 de deputati dintr-un total de 150, este notoriu prin pozitiile sale eurosceptice si criticile virulente la adresa ajutoarelor acordate Greciei.

Citeste si: