Guvernul spaniol a decis ca de la 1 ianuarie 2012, cetatenii romani din Spania, care sunt ingrijitori la domiciliu sa nu mai fie obligati sa plateasca nicio cotizatie catre stat, responsabilitatea revenind angajatorului, informeaza, marti, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), citat de Mediafax.

"Guvernul spaniol a decis ca de la 1 ianuarie 2012, cetatenii romani care sunt ingrijitori/infirmieri la domiciliu, nu mai sunt obligati sa plateasca nicio cotizatie catre stat. Aceasta obligatie ii revine de acum inainte angajatorului. Pana in acest moment, legislatia era confuza. Nu exista o reglementare clara privind obligativitatea angajatorilor de a plati in totalitate cotizatiile, asa ca in cele mai multe situatii, ingrijitorii erau cei care plateau cotizatiile", se arata intr-un comunicat al MMFPS.

MMFPS precizeaza ca, de la 1 ianuarie, baza de cotizare va fi determinata prin 15 trepte de cotizare, prima treapta de salarizare fiind pana la 74,83 euro/lunar iar ultima treapta de peste 700,11 euro/luna.

"Astfel, angajatorii care platesc un salariu de pana la 74,83 euro/lunar, vor plati o cotizatie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care platesc un salariu de peste 700,11 euro/luna, vor plati o cotizatie de aproximativ 131,68 euro/lunar", informeaza MMFPS.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Securitate Sociala Spaniol, 16.760 de cetateni dintre cei 272.489 de cotizanti romani la sistemul spaniol de securitate sociala, lucreaza, oficial, in gospodarii. Neoficial, sunt cateva sute de mii de romani care ingrijesc varstnici in Spania, acestia fiind preferati de angajatorii spanioli in fata altor nationalitati.