Cateva zeci de romani din Marea Britanie au protestat, miercuri, in fata Ambasadei din Londra, scrie RealitateaTV. Actiunea a fost organizata pe Facebook. Un protest similar, de sprijin, a avut loc in Italia, la Trieste, fiind organizat de studentii Erasmus. Urmeaza o actiune asemanatoare in Canada.

In jur de 150 de persoane au participat la mitingul organizat, miercuri, in fata ambasadei Romaniei la Londra, scrie Adrian Cherciu, initiatorul manifestatiei de solidaritate, pe pagina de Facebook a evenimentului. Acesta a adaugat ca, in zilele urmatoare va comunica datele pentru un protest ce urmeaza sa aiba loc duminica.

Potrivit manifestului mitingului, "romanii din Marea Britanie sunt la curent cu ce se intampla in aceste zile in Romania. Chiar daca ne aflam la mare distanta, ne pasa de soarta Romaniei si suntem solidari cu cei care protesteaza pasnic in toata tara!"

Un eveniment asemanator a avut loc in Italia unde un grup de studenti romani aflati la studii in orasul Trieste, oras-port din nord-estul Italiei, au protestat, in semn de solidaritate cu romanii iesiti in strada in ultima saptamana. "Am organizat cu colegii mei de Erasmus un protest in Trieste, Italia, pentru a solidariza cu protestatarii din Romania. Cu noi au mai protestat turcii si germanii", a declarat Daniel Cateliu, student roman in Italia, pentru RealitateaTV.

Publicatia romanilor din Canada, Zig Zag Canadian, precizeaza, de asemenea, pe pagina de Facebook, ca au informatii potrivit carora ar urma sa se organizeze un protest de sprijin, zilele urmatoare, in fata consulatului Romaniei de la Montreal: "Am primit informatii ca exista intentia de a se aduna ceva lume simbata, in fata consulatului de la Montreal ca sprijin pentru actiunile de protest din Romania. Actiunea nu este organizata de nici o asociatie sau alt organism comunitar. In masura in care vom primi noi amanunte le vom posta."

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) ii invita si ea pe romanii din capitala Italiei duminica, 22 ianuarie, sa picheteze sediul Ambasadei Romaniei la Roma, in semn de solidaritate cu manifestantii care au iesit in strada in orasele Romaniei, informeaza ARI intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Agerpres.

"Noi, romanii din diaspora, suntem solidari cu cei care cer demisia celor care au adus tara intr-o situatie catastrofala. Toate tarile din Europa au luat masuri de austeritate, dublate insa de masuri de redresare si crestere economica. In Romania au fost luate doar masuri de austeritate. Au fost taiate salariile, pensiile si alocatiile sociale, au crescut taxele, accizele si TVA, au fost facute concedieri in masa, au fost desfiintate spitale, efectul fiind o catastrofa sociala de proportii. Jumatate din populatia Romaniei se zbate in saracie, conform oricaror standarde, europene sau africane. Milioane de romani si-au luat lumea in cap si au emigrat in cautarea unei vieti decente. Dar nimeni nu a emigrat de placere", se precizeaza intr-o scrisoare expediata membrilor si simpatizantilor de Asociatia Romanilor din Italia.