Un biolog roman in varsta de 33 de ani, Mihai Muncus-Nagy, a disparut luni pe insula Raoul din Noua Zeelanda, iar autoritatile au intrerupt cautarile considerand ca sansele ca tanarul sa mai fie gasit in viata sunt minime, anunta Mediafax, citand NewZeelandHerald. Mihai Muncus-Nagy ar fi fost luat de un val de pe stanci. Mihai Muncus-Nagy, specializat in silvicultura si fondatorul unui ONG de mediu, era unul dintre voluntarii care ajuta Departamentul pentru Conservare, ce monitorizeaza activitatea seismica si vulcanica de pe insula si contribuie la protejarea celor peste 100 de plante originare din Insulele Kermadec.

UPDATE:Sotia romanului disparut intr-o insula din Pacific, Kinga Muncus-Nagy, a declarat, miercuri, Mediafax, pentru ca operatiunile de cautare nu au fost incheiate, ci vor fi continuate pe Insula Raoul imediat ce se va lumina (din cauza diferentei de fus orar, in Noua Zeelanda este acum noapte).

"Elicopterul care il cauta s-a intors la baza, in Noua Zeelanda, dar cautarile pe insula vor continua cand se lumineaza. Acum la ei pe insula este noapte. Deci il cauta in continuare", a declarat Kinga Muncus-Nagy, adaugand ca a vorbit ultima data cu sotul ei de Revelion.

"In momentul in care s-a produs aceasta nenorocire, cei de la Departament de Conservare au luat legatura cu mine si m-au tinut la curent cu tot ceea ce se intampla. Stiu ca a fost cautat si cu elicopterul, au cautat si pe insulele care sunt in jurul Insulei Raoul, au cercetat tarmul, au cautat si pe insula, dar din pacate nu au dat de el. In momentul disparitiei, din cate mi-au zis colegii si cei care se ocupa de program, el trebuia sa ia temperatura oceanului si pur si simplu a disparut", a afirmat sotia biologului roman.

Ea a spus ca sotul sau se afla din luna noiembrie pe Insula Raoul, unde participa la un program pentru conservarea biodiversitatii. Kinga Muncus-Nagy spera ca sotul ei va fi gasit in viata.

"Avand in vedere perioada de timp care a trecut fara ca Mihai sa fie gasit, am depasit punctul in care am putea sa mai speram ca acesta sa fie gasit in viata", declarase anterior managerul Departamentului pentru Conservare, Tim Brandenburg.

Potrivit sursei citate, autoritatile din Noua Zeelanda au oferit sprijin familiei acestuia din Romania, care a acceptat ca este putin probabil ca tanarul sa fi supravietuit.

Coordonatorul misiunii de cercetare, Greg Johnston, a declarat ca daca vor aparea noi informatii, cautarile ar putea fi reluate.

Mihai Muncus-Nagy se alaturase echipei de pe insula la sfarsitul lui octombrie, indeplinindu-si visul de a merge pe insula Raoul. Experienta sa montana si disponibilitatea de a lucra in echipe mici in mediul extern l-au recomandat pentru aceasta activitate. "Stim ca Mihai a fost foarte bucuros sa aiba oportunitatea de a contribui la programul insulei. El era pasionat de munca sa (...). Colegii lui mi-au spus ca era foarte popular, o persoana amuzanta si capabila, o placere sa il ai in preajma. Ne va lipsi enorm", a declarat Brandenburg.

  • Cine este Mihai Muncus-Nagy

Biologul roman disparut in Noua Zeelanda s-a specializat in silvicultura la Facultatea de Protectia Mediului a Universitatii Oradea, fiind pentru o perioada asistent universitar acolo, iar dupa ce s-a stabilit in Alba a fondat, impreuna cu sotia, o asociatie de mediu.

Biologul Mihai Muncus-Nagy, in varsta de 33 de ani, este de profesie inginer silvic, fiind absolvent al Facultatii de Protectia Mediului din cadrul Universitatii din Oradea, la specializarea Silvicultura.

Dupa absolvire, el a devenit preparator, iar apoi asistent universitar la Catedra de Silvicultura a facultatii oradene.

"Il tin minte ca pe un om obisnuit, dar un foarte bun specialist", a declarat, miercuri, pentru Mediafax, prof. univ. Ioan Vlad, seful Departamentului de Silvicultura de la Facultatea de Protectia Mediului a Universitatii din Oradea.

Mihai Muncus-Nagy avea domiciliul in localitatea Sanmartin, din judetul Bihor, dar de mai multi ani, dupa ce s-a casatorit, era stabilit la Alba Iulia. El avea un master in "Studiul calitatii factorilor biotici si abiotici in ecosistemele forestiere", iar impreuna cu sotia sa este membru fondator al Asociatiei Biounivers.

Barbatul disparut si sotia sa sunt cunoscuti in judetul Alba pentru activitatea desfasurata in domeniul protectiei mediului, organizatia celor doi avand in administrare mai multe arii naturale protejate, precum padurea de stejar pufos de la Miraslau, o zona din Depresiunea Trascaului sau rezervatia Cheile Valisoarei.

Potrivit CV-ului sau, postat pe site-ul Asociatiei Biounivers, el s-a mai ocupat, de-a lungul timpului, de consultanta in silvicultura si cinegetica, a fost ofiter de credite agricole si membru AJVPS Alba (1996-2004), AJVPS Bihor (2004 - prezent).

  • MAE roman: Autoritatile neozeelandeze ne-au informat ca sansele ca cetateanul disparut sa mai fie gasit in viata sunt minime

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca Ambasada Romaniei la Canberra a fost informata la data de 2 ianuarie "cu privire la disparitia unui cetatean roman in Noua Zeelanda. Acesta participa la un program de cercetari maritime in regim de voluntariat pe insula Raoul din Arhipelagul Kermadec, situat la aproximativ 1.000 km de Noua Zeelanda. Cetateanul roman s-a deplasat, la 2 ianuarie, la orele 06.30 local, la unul din punctele aflate pe tarmul insulei (loc apropiat de reperul Fishing Rock) pentru a proceda la masuratori legate de temperatura apei. Intrucat la orele 10.00 local nu revenise, inca, la baza, s-a dat alerta si personalul bazei de cercetare s-a deplasat la punctul respectiv, unde a fost gasita masina si echipamentele aferente, insa cetateanul roman nu a fost gasit."

MAE mai precizeaza ca "Misiunea diplomatica romana a contactat autoritatile locale din Noua Zeelanda, respectiv Departamentul de Conservare, Ministerul de Externe, Politia si Centrul de Coordonare pentru Operatiuni de Salvare, care au confirmat disparitia cetateanului roman in cauza si, de asemenea, au informat misiunea asupra operatiunilor de cautare initiate la data de 2 ianuarie 2012."

"O echipa de cercetatori de pe insula Raoul cu sprijinul Centrului de Coordonare pentru Operatiuni de Salvare a efectuat o simulare pe calculator pentru stabilirea curentilor marini si a zonei celei mai probabile pentru cautarile demarate. De asemenea, in data de 3 ianuarie, autoritatile au trimis un elicopter - echipat special pentru actiuni de salvare - in zona in care se presupune ca cetateanul roman ar fi disparut, pentru efectuarea operatiunii de cautare. Urmare rezultatelor obtinute, autoritatile neozeelandeze si echipa de cautare au informat misiunea diplomatica a Romaniei ca, din pacate, sansele ca cetateanul roman disparut sa mai fie gasit in viata sunt minime. Operatiunile de cautare au continuat si in data de 4 ianuarie, fiind intrerupte la lasarea noptii - din cauza diferentei de fus orar, in zona respectiva la acest moment este deja noapte".

Ambasada Romaniei la Canberra este in contact permanent atat cu autoritatile locale competente, cat si cu familia persoanei disparute, mai precizeaza MAE.