In localitatea sarbeasca Metonita, situata in regiunea Bor, unde traiesc aproape 1.000 de romani, s-a amenajat un paraclis cu hramul "Duminica Tuturor sfintilor", transmite Agerpres. Protopopul Protopopiatului Ortodox Roman "Dacia Ripensis", Boian Alexandrovici, a declarat ca este pentru prima oara, dupa aproximativ 200 de ani, cand romanii din aceasta zona istorica vor asculta Liturghia si celalalte sfinte slujbe specifice sarbatorilor de Craciun in limba romana.

"Acest lucru a fost posibil datorita presedintelui Asociatiei de cultura Ariadnae Filum, Zavisa Jurj, care a incredintat spre folosinta Bisericii Ortodoxe Romane o casa in asezarea de crestini romani Metonita", a spus Alexandrovici.

Potrivit sursei citate, Protopopiatul Ortodox Roman al Daciei Ripensis, aflat sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Ortodoxe Romane, a organizat parohiile Malainita si Remesiana, Margi si Isacova, Negotin, Aquae si Sarmanovat, Tirnaica si imprejurimile, Bor, Geanova, Dupleana, Clococevat, Metonita, Gorneana, Zlocucea, Busur, Sipicova, Cladova si Cuceva.

"Am facut pasi spre realizarea unuia dintre cele mai indraznete visuri ale romanilor din aceste zone impotriva carora, dupa 1833, s-a pornit un agresiv proces de deznationalizare, acela de a le inalta biserici. Deocamdata avem la Malainita si la Isacova si am amplasat in diferite zone, unde mai putem intalni ruinele unor vechi lacase de cult, un numar de noua troite", a mai spus pr. Boian Alexandrovici.