Furtul de metale din ultima vreme care a avut loc in Marea Britanie a fost comis de bandele de crima organizata formata din romani, anunta Politia britanica a transporturilor, potrivit Express.co.uk. Sute de suspecti, care fac parte din grupurile de romani acuzati de trafic de persoane si cersetorie, au fost identificati.

"Aceste bande de romani sunt in Marea Britanie de ceva timp. Pentru prima data vedem infractori din afara implicati in furtul de metale. Acestia s-au aflat in spatele cersetoriei ilegale", a declarat detectivul Chris Hearn, seful unitatii privind furturile de metale a politiei britanice a transporturilor.

Hotii fura metale de la cai ferate, cabluri de comunicatii sau memoriale de razboi. Acestia circula pe distante mari, in toata tara, pentru a isi vinde marfa furata.

Politia spune ca este doar o chestiune de timp pana cand cineva va fi ucis ca urmare a furturilor care afecteaza serviciile de urgenta.

Potrivit Daily Mail, furtul de cupru, plumb si bronz a provocat pagube de 900 milioane euro pe an. Caile ferate britanice sustin ca au avut loc 1.602 furturi in perioada aprilie-octombrie, care au condus la anularea a 1.969 de trenuri si au provocat pierderi de 8,5 milioane de lire sterline (9.9 milioane de euro).

Au fost furate cabluri de la sistemul de control al traficului aerian de la aeroportul din Stansted, au fost vizate sistemul de comunicatii prin radio Airwave folosit de politie si comunicatiile pazei de coasta.

"Furtul de metale este mai mult o infractiune de recesiune deoarece hotii le vand usor distribuitorilor, care platesc cu bani in numerar", a precizat Hearn.

Pretul metalelor a crescut, cel al cuprului dublandu-se si ajungand la peste 5.000 de lire sterline (5.800 de euro) tona din 2009, din cauza cererilor in crestere din China si India, economii in plina dezvoltare.