Cel putin sase romani racolati pentru munca la negru sunt abandonati in Irak, iar DIICOT va initia demersuri pe langa Ministerul Afacerilor de Externe pentru ca acestia sa fie adusi in tara, indiciile anchetatorilor aratand ca acestia s-ar afla in desert, anunta Mediafax, citand surse judiciare. Doi romani si mai multi irakieni au exploatat peste 50 de persoane trimise ilegal la munca in Irak, carora le-au fost promise salarii lunare intre 1.500 si 2.700 de dolari, insa au fost abondonate intr-o zona izolata, fara a li se asigura conditiile promise, a informat, marti, Biroul de presa al DIICOT.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Iasi efectueaza cercetari fata de inculpatii Ioan Ciprian si Mariana Delia Catargiu, din municipiul Pascani, judetul Iasi, pentru trafic de persoane, prev de art. 12 alin.1, alin.2 lit. a) din Legea 678/2001.

Inculpatii, impreuna cu alte persoane, au constituit o grupare infractionala avand drept scop obtinerea de beneficii financiare substantiale din traficul de persoane, in forma exploatarii prin munca, precizeaza DIICOT.

Membrii gruparii au publicat pe internet si in mass-media informatii privind oferte atractive de munca in Irak, in domeniul constructiilor, pentru salarii cuprinse intre 1.500 si 2.700 de dolari pe luna, modalitate in care au reusit sa recruteze peste 50 de victime. Partile vatamate au fost cazate si transportate in Irak, in schimbul sumei de 750 lei/persoana, fiind insa abandonate in orasul Arbil, intr-o zona izolata, fara a li se asigura conditiile de munca si salarizare promise. Victimele au fost obligate sa munceasca pentru sume infime, neavand posibilitatea de a se intoarce in Romania.

Exploatarea a fost realizata prin intermediul altor membri ai gruparii, cetateni irakieni, fata de care cercetarile continua, fiind transmise cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare din Irak.

Procurorii DIICOT au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatului Catargiu Ioan Ciprian si au solicitat instantei de judecata arestarea preventiva a acestuia pentru o perioada de 29 de zile. Sotia acestuia, Mariana Delia Cataragiu, este insarcinata, motiv pentru care DIICOT nu a retinut-o.

Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Iasi, iar suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre DGIPI. Procurorii DIICOT vor solicita MAE sa faca demersuri pentru recuperarea romanilor care ar lucra in Irak, sub amenintarea armei, sustin surse judiciare, care mai spun ca cel putin sase persoane nu am cum sa se intoarca in tara.