Aproape 200 de tigani romani au fost evacuati dntr-o tabara din Marsilia de politia franceza, provocand furia Ligii pentru Drepturile Omului, relateaza AFP.

Evacuarea tiganilor, dintre care multi erau copii, a inceput la putin timp dupa ora 06,00 (04,00 GMT), precizeaza asociatia "Rencontres tsiganes".

"Raman doua tabere de tigani la Marsilia. In cea desfiintata acum, care era mai veche, existau si copii care mergeau la scoala. Inca o data, tabara este desfiintata si copiii nu vor mai putea merge la scoala", afirma presedintele filialei locale a Ligii pentru Drepturile Omului, Bernard Eynaud.

Familiile stateau in caravane vechi sau un baraci, pe un drum situat de-a lungul unei cai ferate.

"Primaria s-a angajat in 11 august sa organizeze o masa rotunda pentru a gasi solutii, iar astazi singurul raspuns este politia", a adaugat acesta.

Aproape 150 de politisti si jandarmi au participat la aceasta operatiune, de aceasta data in prezenta presei, spre deosebire de modul in care s-a actionat la evacuarea unei alte tabere de tigani din Marsilia, cu o saptamana in urma.

Alain Gardere, noul prefect delegat pentru securitate, numit in aceasta vara de guvernului lui Nicolas Sarkozy pentru a stavili valul de delincventa din al doilea oras ca marime din Franta, s-a aflat si el la fata locului.

In vara lui 2010, guvernul francez si-a atras un val de critici din partea Uniunii Europene, dupa ce a anuntat ca va desfiinta taberele de romi instalate in Franta si-i va trimite pe acestia in tarile de origine.

Presedintele Sarkozy, care a facut din lupta impotriva insecuritatii sociale una dintre temele principale ale politicii sale, a facut la acea vreme o paralela intre delincventa si imigratie.