Oficial francez despre cazul celor trei romani arestati pe nedrept: Confuzia duce la stigmatizari gresite, dar Franta a sustinut intotdeauna Romania

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 16 septembrie 2011, 16:56 Actualitate | Diasporă

David Douillet, secretar de stat însărcinat cu francezii din străinătate, a declarat, vineri, chestionat in legatura cu povestea celor trei români arestaţi pe nedrept în Franţa si acuzati ca ar fi furat un iPhone, că recomandă jurnalistilor prudenţă la astfel de subiecte, deoarece deseori oamenii se prezintă pe Internet ca jurnalişti şi oferă informaţii false: "Eu sunt foarte prudent faţă de genul acesta de scrieri. În zilele noastre văd deseori, din păcate, în mod special pe Internet, oameni care se prezintă ca fiind jurnalişti şi care scriu lucruri fără a verifica informaţiile, iar în spate este întotdeauna o manipulare ideologică", potrivit Mediafax.

"Dacă această situaţie continuă, din păcate, dumneavoastră, care sunteţi buni jurnalişti, veţi fi afectaţi de această situaţie. Deci sunt foarte foarte prudent când citesc astfel de poveşti. Fără a intra în detalii, este vorba de amalgamul de care vorbeam", a mai spus secretarul de stat francez.

David Douillet a fost întrebat la întâlnirea cu jurnaliştii despre referirile unor oficiali francezi la delincvenţa românească din Franţa: "Se comite o eroare. Nu este vorba despre delincvenţa comisă de români. Este focalizată pe un tip de populaţie. Este un amalgam care se face şi care creează o confuzie şi care duce la stigmatizări greşite. (...) Există reţele mafiote care exploatează o populaţie, din păcate (...). Este vorba de populaţia roma, care locuieşte şi aici, dar şi în Bulgaria şi în alte ţări şi acest amalgam de a spune «atenţie la români» nu este corect. Există emisiuni cu caricaturi şi marionete care lasă să existe această confuzie".

"Franţa a susţinut întotdeauna România şi o susţine în continuare. Nu există distorsiuni între cele două ţări, ci, dimpotrivă, o putenică colaborare, miniştrii îşi pot scrie, se pot întâlni, nu există niciun milimetru de neînţelegere", a mai spus David Douillet.

El a mai povestit că şi în alte ţări au fost cazuri în care se spunea despre echipele Franţei că au membri de culoare: "Este regretabil şi vă spun că viitorul acestei lumi nu poate sta decât într-o construcţie comună".

El a recomandat experienţa pe care o au sportivii în satele olimpice. "Într-un sat olimpic există 10.000 de sportivi. Stau împreună într-un perimetru securizat oameni de diverse culori şi naţionalităţi. Şi se înţeleg foarte bine împreună", a explicat David Douillet. David Douillet a fost campion olimpic la judo înainte de a se retrage din sport, alegând o carieră politică.


 • Romani acuzati pe nedrept ca ar fi furat un iPhone

Trei români care locuiesc în Franţa au fost arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei după ce au fost identificaţi în mod eronat de un bărbat ca fiind hoţii care i-au furat un iPhone, a relatat site-ul Rue89.com, într-un articol intitulat "Poliţişti, un român care are un iPhone nu înseamnă că l-a furat".

Constantin, în vârstă de 34 de ani, a venit în Franţa în 2007, lucrează ca antreprenor, iar în octombrie 2010 a primit primul său titlu de sejur pentru zece ani. În 2010, soţia sa Georgiana a părăsit România pentru a i se alătura. Ea s-a înscris la un master de turism la Sorbonna, pe care l-a absolvit în mai 2011 şi a fost acceptată la un al doilea master, care îi va oferi posibilitatea de a obţine titlu de sejur în Franţa, în cazul în care îl va absolvi. Benjamin, cel mai bun prieten al lui Constantin, lucrează şi el ca antreprenor în construcţii şi şi-a început demersurile pentru a obţine titlul de sejur.

Vineri, 3 iunie, ei s-au aflat însă în locul nepotrivit şi în momentul nepotrivit, când unui bărbat i s-a furat un iPhone pe terasa unui restaurant din Paris. Hoţii au folosit "tehnica petiţie", respectiv ascunderea telefonului pus pe masă cu o foaie de hârtie şi sustragerea lui. Bărbatul le-a transmis semnalmentele hoţilor poliţiştilor care patrulau prin cartier, descriindu-i ca fiind doi români, unul în cămaşă albastră, iar celălalt în cămaşă albă, haine similare celor purtate de Constantin şi Benjamin. Cei trei tineri vorbeau între ei în română, deşi stăpânesc bine franceza, ceea ce i-a determinat pe poliţişti să îi controleze.

Toţi trei aveau asupra lor câte un iPhone. Deşi le-au arătat poliţiştilor pozele personale din telefoane pentru a le demonstra că le aparţin, aceştia i-au ridicat şi i-au dus la comisariat.

Georgiana a fost eliberată după cinci ore, deoarece ea nu corespundea semnalmentelor oferite de victimă, şi a contactat site-ul Rue89 prin pagina de Facebook. Traumatizată de arestul preventiv, ea a povestit cum a fost tratată cu sarcasm de poliţişti. "Studiezi la Sorbona? Nu este cea adevărată, nu? Există o altă Sorbona pentru săraci, pentru români?", i-a spus acesta, potrivit site-ului francez.

"Gura, nu îmi plac românii", i-ar fi spus altul lui Constantin.

Recunoscuţi de păgubit, cei doi bărbaţi au fost ţinuţi în arest toată noaptea la comisariat, după care au fost transferaţi la centrul de detenţie al Palatului Justiţiei, unde şi-au petrecut cea de-a doua noapte. În ziua următoare, Constantin şi Benjamin au fost duşi în faţa unui judecător, care i-a pus în libertate, dar i-a convocat în ziua următoare pentru o audiere, care până la urmă a fost amânată pentru 9 septembrie.

Cazul lor a fost rezolvat în 30 de minute, judecătoare subliniind ea însăşi că acuzaţiile sunt slabe: "Au fost arestaţi doar pe baza declaraţiei victimei. Telefoanele sunt ale lor. În plus, cei doi domni nu corespund profilului: românii pe care îi vedem de obicei locuiesc la Montreuil, nu vorbesc franceza şi cerşesc".

Fără a se mai retrage pentru a delibera, judecătoarea i-a eliberat, dar în loc de scuze a recunoscut: "Alte persoane de aceeaşi naţionalitate cu voi fură telefoane şi voi suportaţi consecinţele".
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


2995 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  reciprocitate? (Vineri, 16 septembrie 2011, 17:33)

  Dr Rod London [anonim]

  Ce ar fi dupa 'invazia' de pedofili francezi arestati in Romania, ca fiecare francez prins prin Bucuresti sau provincie sa fie arestat (preventiv) pentru pedofilie? .....vorba aia....'dinte pt dinte'....'ochi pt ochi'...sau 'iphone pt iphone ' ? ;-)
  • 0 (4 voturi)    
   nu-i chiar asa (Vineri, 16 septembrie 2011, 22:09)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Dr Rod London

   Pedofilii francezi in ro. sunt putini la numar, in schimb tiganii de prin franta sunt 50 mii, nu se compara cifrele.

   Romanii trebuie sa preseze autoritatile sa ia masuri impotriva grupurilor care profita de legi blnde si civilizate sa-si bata joc de europenii cinstiti.

   Autoritatile au un contract cu cetateanul sa-i ia impozite si sa faca ordine, de moment nu prea vedem eficienta in acest contract.

   Opuneti-va ONG-urilor care sunt fanatici de stanga, nici macar nu se poate discuta rational cu ei.
   • 0 (0 voturi)    
    ba ii chiar asa (Sâmbătă, 17 septembrie 2011, 20:54)

    tepes [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    Asculta dle. Vlad ,ai reusit sa ma enervezi.Dar tu nu vorbesti la obiect ,vorbesti aiurea,aici nu-i vorba de tigani ci de trei romani cinstiti si cu oarece stare,despre asta sa vorbesti nu sa dai sfaturi pe care le stie toata lumea.De pilda daca ai fi cu prietena sau sotia ta la o terasa si ai pati ca cei trei conationali la fel ai comenta?aici se pune altfel problema, daca,cel care a pirit a fost de rea credinta?vezi Doamne au avut camasi identice cu hotii,nu ti se pare ca ii cusuta cu ata alba?Apoi unde sint scuzele in caz de erori judiciare?
  • -1 (5 voturi)    
   franta a sustinut mereu romania? (Sâmbătă, 17 septembrie 2011, 0:36)

   bazzak [anonim] i-a raspuns lui Dr Rod London

   I don't give a @$%^, pour m'exprimer en francais.
  • 0 (0 voturi)    
   Prea multa gargara (Duminică, 18 septembrie 2011, 7:39)

   marcel [anonim] i-a raspuns lui Dr Rod London

   N-are rost sa reactionam ca proasta suparata pe sat, doar pentru ca niste handicapati fac misto de romani. Franta a fost mereu principalul aliat al Romaniei in occident si avem inca mare nevoie de prieteni. Sarko nu este presedinte pe vecie, dupa el o sa vina altul cu o alta viziune.
 • +2 (8 voturi)    
  Ifonu ciordit (Vineri, 16 septembrie 2011, 17:53)

  Alex [anonim]

  pagubitul care a declarat si identificat in fals falsii faptuitori nu poate fi acuzat de marturie minicinoasa ?
  Instanta nu a cerut si acteel de provenienta ale Ifonului presupus ciordit ????
  Jos ca macane , e o razbunare a cuiva impotriva lor.

  In plus, frantuzjii sunt mari profesionisti la etalat mobiluelel pe masa, de onbicei destul de scumpoe si de fitze. N-au bani de sapun, dar sunt cu ifonu si castile de 300 coco pe cap.

  Ambasada nu are nika de zis ? sa moara Bibi, daca treaba e asha, cum aud unu vorbind frantuzeste zic la politie ca mi-a cirodit ceva.. sa-l vad vreo 2 zile bagat in arestul Rahova....
 • +8 (12 voturi)    
  franta (Vineri, 16 septembrie 2011, 17:56)

  Cris07 [utilizator]

  Nu ne dorim sustinerea Frantei, ci doar un strop de respect!
  • +4 (10 voturi)    
   Subscriu! (Vineri, 16 septembrie 2011, 17:59)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Cris07

   Caci Romanii au o vorba: "Apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!"
 • +1 (3 voturi)    
  povesti (Vineri, 16 septembrie 2011, 18:28)

  judoka [anonim]

  In loc sa alergati dupa david douillet (judoka cu IQ de cartita) mai bine ii gaseati pe cei 2 romanasi sa povesteasca ei direct cum e cu frantzuzii astia rasisti si de naiba mai stau acolo printre ei in loc sa vina acilea acasa printre romanii de treaba.
  Dar mai ales sa explice cum se face ca victima i-a recunoscut !

  Rue89, siteul unde a aparut articolul fiind o fituica comunista, exista 2 ipoteze:

  1) cei doi romani nu exista, povestea e inventata
  2) sunt chiar hotii care au avut noroc de data asta
  • -1 (3 voturi)    
   Sa iti spun eu de ce stau in Franta (Vineri, 16 septembrie 2011, 19:06)

   aa [anonim] i-a raspuns lui judoka

   Pt ca acolo se castiga mai bine .
   Si de ce, pt Franta spre deosebire de SUA (unde intradevar se munceste) e pusa numai pe chisefturi.
   De exemplu : Sarckozi(cum oare s-o scrie si numele acestei corcituri) nu a pornit razboiul impotriva lui Gadafi pana nu a primit asigurari de la rebeli ca Franta va obtine prioritate la resursele petroliere Libiene.
   Cu Basescu a luat-o in barba Sarcozi cu contractele pt reactoarele nucleare de la Cernavoda, Basescu stiind ce le poate pielea francezilor..
   • -1 (1 vot)    
    castig (Vineri, 16 septembrie 2011, 19:24)

    maigret [anonim] i-a raspuns lui aa

    da, se fura mai multe iphoane
 • +3 (5 voturi)    
  trist (Vineri, 16 septembrie 2011, 19:19)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Romania si Franta au avut o relatie speciala timp de peste un secol. Exista atunci o legatura extrem de stransa de la sefi de stat si armata pana la burgezie si oameni de rand. Si trebuie amintit ca le datoram enorm.

  Azi insa am ajuns sa ne stigmatizam reciproc. Ei au inceput cu mult inainte sa ajunga tiganii acolo iar noi am reactionat.
  Din pacate pentru francezi, atitudinea de superioritate pe care o au fata de alte natii nu mai este justificata de vreo 70 de ani incoace.
  Franta urbana este un dezastru pe cale sa explodeze si cand se va intampla, de voie de nevoie le vor disparea "figurile".
 • +5 (5 voturi)    
  povestea a fost luata de pe internet (Vineri, 16 septembrie 2011, 19:31)

  panfilica [anonim]

  oficialul pune la indoiala buna credinta a .."jurnalistilor" care au relatat povestea.
  ar fi interesant sa se verifice adevarul, cineva sa'i caute pe cei trei romani si sa afle de la ei ce si cum...

  e posibil ca cineva sa puna paie pe foc...
  • +2 (2 voturi)    
   acus vine (Vineri, 16 septembrie 2011, 20:06)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui panfilica

   da, sa asteptam sa vina la ziar Vasile care isi mai zice si Constantin.
   deocamdata are treaba multa pe la Barbès, face poze cu telefonul
   • +2 (2 voturi)    
    constantin vasile alintat coco (Vineri, 16 septembrie 2011, 20:40)

    pan filica [anonim] i-a raspuns lui Vasile

    de iubita sa, masteranda.
    el cu bidineaua, ea cu sorbona.
    deci, sa intelegem mai clar, vasile, constantin si coco sunt aceiasi persoana..
    coco dela constantin. altfel, era sile.
  • 0 (0 voturi)    
   cauta pe net (Sâmbătă, 17 septembrie 2011, 19:19)

   neutrino [anonim] i-a raspuns lui panfilica

   cauta mai nene pe net si mai lasa-ne cu prostiile...
   • 0 (0 voturi)    
    ce sa caut, bre ?! (Duminică, 18 septembrie 2011, 21:10)

    panfilica [anonim] i-a raspuns lui neutrino

    oficialul franceza contesta veridicitatea articolului pe net.
    io ce sa caut, cand hotnews citeaza din articol.
    care prostii ?
    ca daca aia sunt romani, ce'i asa greu de contactat de un post teve de zvonuri din ro, si sa'i intervieveze, nu dupa ureche.
    oficialul francez contesta cinstea jurnalului frantzuzesc, pe internet.

    iaca ce zice frantzuzul:
    "Eu sunt foarte prudent faţă de genul acesta de scrieri. În zilele noastre văd deseori, din păcate, în mod special pe Internet, oameni care se prezintă ca fiind jurnalişti şi care scriu lucruri fără a verifica informaţiile, iar în spate este întotdeauna o manipulare ideologică",

    deci, logic, singurul fel de a afla adevarul este gasirea masterandei, a zugrafului sau a celui cu camasa albastra.

    dar, daca aveti timp de pritocit apa in piua, succes, badie !
 • 0 (0 voturi)    
  poveste cusuta cu ata alba... (Sâmbătă, 17 septembrie 2011, 12:12)

  t_roxx [utilizator]

  Inainte sa va aprindeti asa, intrebati va daca povestioara asta cu romanii acuzati pe nedrept nu e inventata....si eu am avut de a face cu politia franceza si s-au purtat fara repros! Iar majoritatea persoanelor pe care le cunosc aici nici nu si permit sa faca aluzii negative la faptul ca sunt romanca si nici nu au o gandire atat de limitata incat sa ma asimileze cu o categorie de infractori.
  Vad ca multi dintre voi se arunca in xenofobie de aiurea, nu cred ca e atitudinea potrivita. Pana la urma avem o cultura comuna cu a Frantei si mai multi francezi decat credeti simpatizeaza Romania si romanii. Nu va mai lasati spalati pe creier de ceea ce cititi in ziare sau pe net!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri