Vineri, 9 septembrie, ora opt dimineata, in fata Palatului Justitiei din Paris se afla trei romani: Georgiana, prietenul ei, Vasile, si Benjamin. Cei doi sunt convocati in fata justitiei si fac parte din statistica lui Claude Gueant, ministrul de Interne: "un acuzat din zece" este roman. Doar ca ei sunt nevinovati, scrie Rue89.fr.

Constantin, 34 de ani, a venit in Franta in 2007. De meserie zugrav, s-a instalat in Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis). In octombrie 2010, obtine dreptul de rezidenta, pentru zece ani. In ianuarie 2010, prietena sa, Georgiana, pleaca din Romania pentru a veni alaturi de el. Visul lor este sa traiasca in Franta.

Ea se inscrie la un master in turism la Sorbonna. Benjamin lucreaza si el in constructii si a inceput demersurile pentru obtinerea dreptului de rezidenta. Este cel mai bun prieten al lui Vasile.

Locul si momentul nepotrivite

Vineri, 3 iunie 2011, s-au aflat la locul nepotrivit, in momentul nepotrivit, la Barbès, in arondismentul XVIII din Paris. Cu 15 minute in urma, unui barbat i-a fost furat telefonul iPhone de pe terasa unui restaurant din Pigalle.

Victima a descris doi romani, unul in camasa albastra, celalat in camasa alba.

La cateva sute de metri de locul furtului, Constantin poarta o camasa albastra, iar Benjamin una alba. Cei doi barbati vorbesc in romana, desi stiu bine limba franceza. Un politist ii aude si le cere actele.

Toti trei au cate un iPhone. Ii arata politistului pozele persoanele din telefoane, faptul ca stiu codul PIN, pentru a-i dovedi ca aparatele sunt ale lor. Nu conteaza: politistul nu are nicio indoiala. Georgiana, Constantin si Benjamin sunt dusi la comisariatul Garii de Nord. Astfel incepe un lung week-end pentru cei trei romania.

"Studiezi la Sorbona? Exista o alta Sorbona, pentru saraci, pentru romani?"

Goergiana este eliberata dupa cinci ore, pentru ca nu corespunde semnalmentelor date de victima. Tanara contacteaza pagina Facebook a proiectului ziaristilor de la Rue89 dedicat integrarii imigrantilor romani. Este traumatizata de interogatoriu si de sarcasmele politistilor:

"Tu studiezi la Sorbona? Nu este adevarat, nu? Este o alta Sorbona pentru saraci, pentru romani?".

Un altul e mai direct: "Inchide gura, nu-mi plac romanii!", i-a spus el lui Constantin.

Recunoscuti de victima, cei doi barbati sunt transferati la arestul Palatului de Justitiei, unde dorm si sambata noaptea.

Constantin descopera bucuriile arestului in Franta: promiscuitatea, "rahatul de pe peretii celulei", avocatul oferit din oficiu. In Rumania, acest baiat discret si politicos nu a avut niciodata de-a face cu justitia, noteaza ziaristii francezi.

Constantin si Benjamin sunt prezentanti in fata judecatorului duminica dimineata, care ii elibereaza si ii cheama din nou a doua zi dimineata.

"Romanii pe care ii vedem de obicei cersesc"

Georgiana este terorizata de ideea de a-si pierde prietenul, Coco, cum ii spune ea. Ziaristii francezi il ajuta sa stranga documentele necesare. Audierea este amanata pentru 9 septembrie. Avocatul lor, Silke Remigy, este increzator: "E un dosar simplu. Sunteti nevinovati. Declaratiile concorda, nu exista nicio dovada. Daca veti fi condamnati, facem apel imediat. Dar nu veti fi".

Cazul este rezolvat in 30 de minute. Judecatorul subliniaza si el lipsa de substanta a dosarului: "Au fost arestati doar pe baza declaratiei victimei. Telefoanele sunt ale lor. In plus, ei nu corespund profilului: romanii pe care ii vedem de obicei la Montreuil nu vorbesc franceza si stau cu mana intinsa, cersesc".

Procurorul ceruse trei luni de inchisoare cu suspendare si o amenda de 300 de euro.

Fara macar sa se retraga pentru a delibera, judecatorul ii elibereaza pe cei doi si, in loc de scuze, spune: "Din nefericire, alte persoane cu nationalitatea voastra fura telefoane si voi ati suferit consecintele...".