Omul de afaceri israelian Dan David, originar din Romania, a murit marti la Londra, la varsta de 82 de ani, transmite MSNBC. David este cunoscut pentru fundatia pe care a infiintat-o, care ofera premii in valoare de un milion de dolari celor care influenteaza pozitiv societatea in domeniile stiintei, culturii, artelor.

Dan David (2007)Foto: dandavidprize.org

Fiul lui David, Ariel, a declarat ca tatal sau a murit intr-un spital din Londra, dupa ce a suferit o hemoragie craniana.

MSNBC scrie ca David a parasit Romania in 1960, dupa ce autoritatile comuniste si-au exprimat nemultumirea fata de implicarea sa in miscarea de tineret sionista. Emigrat in Israel, el a facut avere cu aparate foto automate. David a locuit in Italia, Marea Britanie si Israel.

Fundatia Dan David ofera anual trei premii in valoare de un milion de dolari pentru realizari care au un important impact stiintific, tehnologic, cultural sau social asupra omenirii. Printre castigatorii premiului s-au numarat regizorii Joel si Ethan Coen, fostul vicepresedinte american Al Gore si artistul Yo-Yo Ma.

Premiile Dan David sunt inmanate la Universitatea din Tel Aviv.

Potrivit MSNBC, site-ul premiilor Dan David rezuma filozofia filantropului nascut in Romania: "Succesul poate fi o sursa de satisfactie, dar, dupa ce nevoile persoanale au fost satisfacute, banii trebuie pusi sa lucreze pentru cauze pozitive".

Inmormantarea lui Dan David va avea loc vineri, in Israel.