O dronă navală care avea la bord o jumătate de tonă de explozibil a fost ținută de autoritățile române aproape o zi în Portul Constanța. Informația a fost publicată de un site de specialitate din Franța, sub semnătura unuia dintre cei mai credibili specialiști în domeniul naval, citează tvrinfo.ro.

Drona cu explozibil in portul ConstantaFoto: TVR 2

Drona a fost descoperită la sfârșitul săptămânii trecute de Agenția de Salvare pe Mare și, după 2 zile, a fost detonată de pirotehniștii Armatei și ai SRI, în poligonul Capu Midia.

Potrivit celor de la site-ul NavalNews, drona recuperată de români avea la bord încărcătura explozivă a unei rachete anti-navă sovietice, aproximativ 500 de kg. Asta înseamnă de peste două ori mai mult decât are o rachetă modernă Harpoon. Cel mai probabil, ambarcațiunea de aproape 10 metri lungime era ucraineană, însă specialiștii nu exclud nici să fi fost rusească.

Sigur este că drona era extrem de periculoasă. Sursa acestor informații este foarte credibilă, spun analiștii militari.

Autoritățile române au descoperit pe 3 aprilie această bombă cu ceas, au tractat-o cu o navă a Agenției de Salvarea a Vieții pe Mare și au ținut-o aproape 1 zi în Portul Constanța, în apropierea unor petroliere.

„O încărcătură de 400 de kg poate produce mai ales într-un port o explozie puternică și efectul poate fi extrem de periculos pentru întreaga infrastructură. Specialistul respectiv, Sutton, este cel care s-a preocupat cel mai mult de dronele navale, publică în NavalNews și este credibil.”, a declarat Cdor (r) Valentin Mateiu pentru TVR.

Până acum, autoritățile au refuzat să dea detalii despre drona navală, însă au recunoscut că a fost vorba de un incident periculos.

MApN a transmis, vineri, că nava de căutare-salvare Artemis a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a transportat, joi seară, în zona de siguranţă a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcaţiune recuperată din apele teritoriale româneşti.

„În această seară, în jurul orei 18.30, în Dispecerat (...) au fost rimite 3 apeluri prin care cetăţenii anunţau faptul că ar fi auzit bubuituri puternice în zona Constanţa-Mamaia Nord-Vadu. Fiecare apel primit este tratat cu responsabilitate şi celeritate de colegi, astfel că au luat legătura cu autorităţile responsabile şi au aflat faptul că este vorba despre o detonare controlată care a avut loc în Poligonul Midia”, au transmis, vineri seară, oficialii ISU Constanţa.

Aceştia au precizat că, fiind vorba despre o detonare controlată, într-un mediu controlat, echipajele ISU nu au intervenit.

Porivit presei locale din Constanţa, explozia s-a simţit extrem de puternic în unele zone, oamenii comparând-o cu un cutremur.

Ziarele locale scriu că în timpul detonării controlate din Poligonul Midia a fost distrusă ambarcaţiunea răsturnată la est de Tuzla.

Pe același subiect: