Doar unsprezece dintre țările membre NATO – sunt acum 32 după recenta aderare a Suediei – au alocat două procente din produsul intern brut (PIB) cheltuielilor pentru apărare în 2023, indică raportul anual al secretarului general al Alianței Atlantice, Jens. Stoltenberg, publicat joi, potrivit Le Vif.

Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Stoltenberg a subliniat însă, cu ocazia prezentării raportului său anual la Bruxelles, că pentru prima dată țările europene ale NATO, luate în ansamblu, vor respecta această cerință de 2% din PIB dedicat apărării – un angajament pe care l-au luat cu toții în 2006 și l-au confirmat în 2014, când era vorba de a-l transpune în realitate în zece ani.

În timpul ultimului summit al șefilor de stat și de guvern aliați, în iulie anul trecut, la Vilnius, acest standard, care era considerat un fel de ideal de atins, a devenit un prag minim.

Bugetul total pentru apărare al tuturor aliaților NATO reuniți a crescut în ultimul an cu 11%, potrivit raportului prezentat de dl Stoltenberg.

În 2024, aliații europeni ai NATO (30 de țări, excluzând Statele Unite și Canada) vor investi în total 470 de miliarde de dolari în apărare.

Belgia se află încă în coada clasamentului, pe penultimul loc, în fața Luxemburgului.

„Anul acesta, două treimi din aliați vor atinge ținta de 2%, față de doar trei în 2014”, a adăugat secretarul general în faţa presei, citează Rador Radio România.