​Avioane Craiova nu a livrat nici un avion IAR-99 Standard Modernizat (SM) către MApN din toate cele 10 aparate contractate și pentru care luna februarie 2024 a fost termen final de livrare. În realitate, compania din Craiova abia a reușit să realizeze un singur avion pentru care nici măcar nu au început zborurile de test.

IAR-99 Șoim la salonul aeronautic Paris în 1999Foto: The Tony Lovelock Collection / Peter Butt / Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Avioane Craiova recunoaște că programul de modernizare a avioanelor IAR-99 este în mare întârziere, relatează TVR.

Într-un mesaj Victor Peța, liderul de sindicat de la Avioane Craiova, susține că la mai bine de două săptămâni de la termenul când ar fi trebuit predat primul IAR-99 SM compania și reprezentanții Armatei fac eforturi ca primul zbor de test să poată avea loc, potrivit jurnalistului Adelin Petrișor.

Inițial primul avion de test ar fi trebuit să zboară în vara lui 2022, la aproape doi ani de la semnarea contractului. La acel moment managerul fabricii dădea vina pe un partener israelian care ar fi trebuit să livreze un aparat de navigație, însă era optimist că zborul de test să aibă loc în prima parte a anului 2023, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat nici acum.

Ulterior, compania a dat vina și pe pandemia de COVID-19, dar și pe războiul din Ucraina - evenimente care ar fi îngreunat achiziția de piese. Compania a invocat astfel un caz de forță majoră, iar MApN a fost de acord să păsuiască firma cu șase luni, astfel că termenul oficial a fost împins până în luna februarie 2024 când trebuiau livrate toate cele 10 avioane IAR-99 SM.

Până acum Avioane Craiova a primit de la MApN în jur de 98 de milioane de lei, însă nu a livrat încă nimic.

Contractul pentru modernizarea celor 10 avioane IAR-99 la nivelul IAR-99 SM (Standard Modernizat) a fost semnat în august 2020 și avea termen patru ani pentru realizarea întregului lot.

Vorbim de cele 10 aeronave școală IAR-99 Standard (în configurația de bază, clasică de la nivelul anului 1989) din dotarea MApN. Armata mai are şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).

Valoarea contractului este de 275 de milioane de lei, plus TVA, iar durata de 48 de luni pentru livrarea tuturor celor 10 aparate modernizate. Din această sumă, compania Avioane Craiova a încasat în avans aproape 98 de milioane de lei.