​Premierul Marcel Ciolacu a discutat marți în SUA cu oficialii companiei Lockheed Martin pentru crearea unui joint-venture în România, care să asigure mentenanța și reparațiile capitale la avioanele F-16. „Deja există o cooperare cu Lockheed Martin pe zona de mentenanță, dar dorim să extindem un pic aria de interes.”, a spus Ciolacu.

Intalnire Ciolacu-Lockheed MartinFoto: Guvernul Romaniei

În contextul vizitei în SUA, premierul Marcel Ciolacu a avut marți o întrevedere și cu reprezentanți ai industriei de apărare din Statele Unite ale Americii, respectiv de la compania Lockheed Martin.

De notat că Ministerul Economiei, condus de Radu Oprea (PSD), a anunțat în luna septembrie din acest an că România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanţă şi Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat la Bucureşti, între compania norvegiană Kongsberg şi Romaero.

Ciolacu va propune Google crearea unui centru de date în România

Tot în cadrul vizitei în SUA, premierul Ciolacu se va întâlni și cu oficialii Google.

Întrebat marți ce va propune gigantului IT american, Ciolacu a spus că va propune crearea unui centru de date.

  • „Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult!”, a declarat marți premierul.

Ce a discutat premierul cu reprezentanții Google - Anunțul Guvernului

Ulterior întâlnirii dintre Ciolacu și oficialii Google, Guvernul a transmis un comunicat de presă pe această temă.

În cadrul discuțiilor premierul a subliniat că România oferă prilejul investițiilor majore în centre de date și servicii de cloud, Guvernul având ca prioritate, în cadrul reformei administrației publice, reforma digitală și transferul în cloud a sistemelor IT de stat.

  • „Guvernul și-a asumat operaționalizarea cloudului guvernamental și vom lucra împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei pentru a reuși acest lucru.
  • Voi încuraja și firmele și companiile private din România să opteze pentru aceste soluții de tip cloud, pentru că reprezintă un avantaj competitiv important într-o piață tot mai concurențială”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Pe lângă colaborarea pentru serviciile cloud, șeful Executivului a arătat că România este extrem de interesată de identificarea de proiecte în domeniul securității cibernetice și de dezvoltarea acestora, în contextul în care țara noastră dispune de una dintre cele mai avansate legislații în domeniul securității cibernetice din Europa.

De asemenea, șeful Executivului a amintit că România beneficiază de statutul conferit de aderarea la UE și la NATO și, în viitorul apropiat, la OCDE, oferind astfel un mediu de afaceri previzibil, bazat pe reguli garantate de apartenența la aceste organizații.

Totodată, investiția în țara noastră poate reprezenta un cap de pod pentru firmele interesate să acceseze piața europeană sau alte piețe regionale, ca Republica Moldova sau Ucraina.

  • „Știu că politica Google este de a încuraja folosirea alimentării centrelor de date cu energie produsă din surse regenerabile și aici este o altă zonă unde ne întâlnim, pentru că și noi susținem utilizarea de energie curată, facem eforturi de decarbonizare și de a produce energie verde”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul este în a treia zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.