Forțele Navale au preluat în dotare primul din cele două vânătoare de mină din clasa Sandownpe care România le-a cumpărat din Marea Britanie. Fosta navă HMS Blyth din Marina Regală Britanică a primit un nou număr de bord și un nou nume pentru Forțele Navale Române.

Vânătorul de mine HMS Blyth din clasa SandownFoto: Matt Robinson / / SWNS / Profimedia

Noul vânător de mine din dotarea Forțelor Navale: M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”

  • „Vânătorul de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 27 septembrie, în portul britanic Rosyth, Scoția, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, a reprezentanților autorităților militare ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a reprezentanților șantierului naval constructor Babcock și a membrilor echipajului navei”, transmit Forțele Navale.

Odată cu primirea pavilionului de către comandantul navei, vânătorul de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a devenit pământ românesc, conform legislației naționale, și a intrat în serviciul Forțelor Navale Române, în conformitate cu Regulamentul Serviciului la Bordul Navelor Militare, transmit Forțele Navale.

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

  • „Echipajul navei, format din 40 de marinari militari și comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu partenerul britanic, în vederea cunoașterii și operării echipamentelor de la bordul navei, aplicării procedurilor specifice luptei contra minelor, în vederea aducerii navei în condiții de siguranță în țară și pentru a fi în măsură să execute misiunile viitoare care îi vor fi încredințate. În perioada următoare, marinarii militari de la bordul vânătorului de mine 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” vor desfășura activități pentru instruire, evaluare, certificare și pentru executarea marșului spre portul militar Constanța, unde va ajunge până la sfârșitul acestui an”, transmit Forțele Navale.

Numele de „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a mai purtat și nava canonieră din clasa Frippone a Marinei Române construită în Frața în timpul Primului Război Mondial și aflată în dotarea României din anul 1920. Nava a fost scoasă din uz în anul 2002.

Vânătoarele de mină din Clasa Sandown cumpărate de România: Ce presupune programul de 150 milioane euro

Programul „Vânător de mine” a primit în luna mai a anului 2023 aprobarea Parlamentului României: Practic România a cumpărat două nave second-hand de tip vânător de mină din clasa Sandown, nave britanice lansate la apă în anii 1999 și 2000 (M110 Ramsey și M111 Blyth).

Navele Ramsey și Blyth, printre ultimele și cele mai noi din clasa Sandown, au fost decomisionate de britanici în august 2021, au trecut prin șantierele navale Babcock și, în prezent, sunt în drum spre România.

Vânătoarele de mină din clasa Sandown sunt nave cu o lungime de 52,5 metri și un deplasament de 600 de tone, cu un echipaj de 34 de marinari.

Vănător de mine HMS Shoreham din clasa Sandown / Foto: Neil Watkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Navale au sisteme radar, sonar și armament de calibru mic (un tun de 30mm și mitraliere), iar scopul lor principal este de cercetare, detecție, clasificare, urmărire și distrugere/neutralizare a minelor marine. Navale sunt realizate din materiale nemetalice, preponderent fibră de sticlă pentru a evita pe cât mai mult să atragă minele marine tradiționale.

Tot programul vânătoarelor de mină are o valoare estimată de circa 150 de milioane de euro, din care peste 13 milioane de euro au fost acordate constructului naval Babcock pentru suportul logistic inițial, iar alte 24 de milioane sunt pentru Atlas Electronik UK pentru „sistemele autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului de lupta contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de lupta contra minelor”.

  • Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate și dotate cu un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine, precum și cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire, transmit Forțele Navale.